Всички в НАТО са съгласни, че е необходим силен натиск над Северна Корея, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

 

Натискът е пътя към мира, особено ни е необходим икономически натиск, добави той преди началото на двудневната среща на министрите на отбраната от алианса. Столтенберг отбеляза, че в това отношение Русия и Китай имат ключова роля като съседи на Северна Корея. Генералният секретар уточни, че военните министри от НАТО ще обсъдят мисията в Афганистан и действията срещу терористите от "Ислямска държава". Той посочи, че освен САЩ, други държани от алианса и техни партньори са обещали изпращането на допълнителни военни в Афганистан. Няма да възобновяваме бойните действия там, дългосрочната ни цел е местните сили да се грижат за сигурността и установяването на траен мир. Ще продължим финансирането на афганистанските сили за сигурност, посочи Столтенберг. Той съобщи, че се очаква в Афганистан да бъдат изпратени допълнително 3000 военни.

 Столтенберг добави, че министрите ще обсъдят необходимостта интернет да попадне в обхвата на защитните мерки на алианса. Предвижда се интернет да бъде защитаван по същия начин, както територията и акваторията на държавите от НАТО. Трябва да подобрим изискванията за цивилната инфраструктура в държавите от алианса, така че тя да може да бъде ползвана за военни цели. ЕС, НАТО и частният сектор имат ключова роля.