Автомобилният салон в Детройт отвори врати в неделя под сянката на неизвестните в търговските отношения между САЩ и канадските и мексиканските им съседи.

Въпросителни има и около евентуалното въздействие от намаляването на данъците върху заетостта в сектора. Изложението ще продължи до 28 януари.  Днес се очакват да бъдат представени нови версии на високопроходими коли, камиони и кросоувъри, а това са силно търсени превозни средства от американците. Форд (Ford) и Мерцедес-Бенц (Merceds-Benz) придадоха холивудски акценти на това 30-о издание, осигурявайки присъствието на Арнолд Шварценегер и Моли Маккуин, внучката на починалия актьор Стийв Маккуин.  Автомобилният концерн Форд, който обяви че ще утрои инвестициите си в електронните коли, показа нова версия на легендарния си спортен модел Мустанг, Булит (Bullit) за петдесетата годишнина на филма "Булит", в който участваше Стийв Маккуин.

В театър, в който са играли много звезди, сред които и Одри Хепбърн и където Хенри Фонда е построил първата си кола, Арнолд Шварценегер показа новото поколение на култовия Мерцедес Клас Джи.  Фолксваген пък се похвали с рекордни продажби за 2017 година и изрази надежда да остане най-големият производител в света.

Почетният гост през първия ден на изложението бе г-жа Илейн Чао, министърът на транспорта на САЩ. Тя изтъкна "положителното въздействие" на данъчната реформа, приета в края на декември от администрацията на президента Доналд Тръмп, с която корпоративният данък се намалява от 35 на сто на 21 на сто. Това понижение на ставките ще създаде повече инвестиции в САЩ, заяви Чао и даде за пример неотдавнашното решение на Фиат Крайслер (Fiat Chrysler) да върне производството на пикапа си Рам 1500 (Ram 1500) от Мексико в САЩ, както и да вложи 1 милиард долара в завод в Мичиган, където ще бъдат разкрити 2500 работни места. Илейн Чао не каза нищо за свободната търговия, а това една от темите, която безпокои производителите на коли, които имат заводи в Мексико, където работната сила е по-евтина.

Канада, САЩ и Мексико водят трудни преговори по Североамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), което ги обединява от 1994 година, а според Тръмп е "катастрофално" за неговата страна. Ако САЩ се оттеглят от НАФТА, то това ще засегне потребителите, предупреди Рей Тангуей, съветник на канадското правителство по автомобилните въпроси, който говори на изложението преди г-жа Чао.