В България все още не се насърчава употребата на електромобилите, а огромен брой стари автомобили замърсяват въздуха. Изводът е на експерти в областта от Прес-Авто Клуб България - сдружение на българските автомобилни журналисти.

 

От Клуба обявиха, че бавно и полека обновяването на автопарка у нас започва, с уговорката, че това ще е дълъг процес. Каква е реалната картина. От 3,5 млн. превозни средства най-големият дял се пада на "старците" над 20 години - 1,34 милиона. Още 1,4 млн. са над 15-годишна възраст. Според Борислав Цаков от Управителния съвет на Прес Авто Клуб България добра новина е, че у нас има видима промяна в нагласата към екологичните автомобили. От началото на 2016 г. вносителите на електромобили официално са продали чисто нови 5 автомобила, докато през 2017 г. те са цели 68. Това прави тези 1260 процента. Дори и хибридите нарастват със внушителните 375 процента, или от 8-те стават 38 през 2017 г. Повече от два пъти скачат и хибридите, достигайки почти 1200 бройки продадени през миналата година. И всичко това се случва въпреки активното бездействие на държавата, сочат експертите.

Докато автомобилният свят около нас се електрифицира с висока скорост и много страни имат стройно работещи програми за подпомагане на обновяването на автомобилния си парк, то у нас се прави точно обратното. В Европа освен изграждането на инфраструктура за зареждане, се предлага директно субсидиране, ако смените старата си кола с нова екологична, отпадат данъци и такси,  ползването на пътища и паркирането са безплатни, разрешено е движението в бус-лентите и др. Благодарение на подобна далновидна политика, например в Норвегия съотношението в автопарка е 1/3 чисто електрически, 1/3 хибридни и само 1/3 с конвенционални двигатели. Там електромобилите и хибридите са освободени от всякакви данъци и мита, припомня Борислав Цаков. Той дава пример и за още страни от ЕС като Германия, например, където първите 10 години тези автомобили са освободени от данъчно облагане, а фирмите, които ги закупуват ползват силно преференциални цени.

Във Великобритания дизелите рязко спаднаха и са под 50 на сто. В подобна ситуация са не само най-развитите страни от Западна Европа. В Португалия, например, държавата предоставя до 5 хил. евро помощ при закупуване на електромобили. Активно за облекчаване на данъците и други политики за насърчаване прилагат и държави като Австрия, Унгария и др., коментира експертът. А едни от най-активните са институциите в нашата северна съседка - Румъния, където успешно работят две програми и по тях може да се получи финансиране от 11 420 евро при смяна на над 8-годишен стар автомобил с електрически.

Как стои този въпрос у нас? В България само няколко града предоставят безплатни зони за паркиране на електромобили и само процент от продуктовата такса се покрива, което е в размер на 6 лева. Това са "плюсовете" на тези, които карат електромобили в България, а хибридите изобщо не съществуват в главите на чиновника като някакъв факт, коментира Цаков. На въпроса как браншът ще съдейства за промяна на данъчната политика, която в момента е по-толерантна към старите коли, които замърсяват околната среда за сметка на по-новите, снабдени с катализатори и отговарящи на нормите на ЕК за вредни емисии, от Клуба отговориха, че фактът сам по себе си е абсурден. Клубът се ангажира да утрои усилията си и заедно с Асоциацията на автомобилните производители да работят за това нещата да се променят.

 Хибридите, например, които са едни от най-модерните автомобили в момента, защото имат два двигателя - конвенционален и електродвигател, заради голямата си мощност от 4,7 конски сили, са с най-голям данък между всички автомобили, коментира Борислав Цаков. У нас практиката е да се плаща върху "конска сила", а не върху това какво изхвърля даденият автомобил в околната среда. Таня Груева от Асоциацията на автомобилните производители посочи, че към 1 януари 2018 г. леките автомобили са над 3 млн. 300 хил., като на възраст до 5 години от тях са само 3,27 на сто, което по думите й е плачевно състояние. Според съществуващия коефициент спрямо възрастта на автомобилите - тези на възраст от 14 години са с коефициент единица, а тези, които са до 5 години - с 2,8. Работим на много нива това да се промени. Имахме среща със Столичната община и с финансовия министър Владислав Горанов за решаване на тези проблеми, но процесът ще е дълъг, каза Груева. 

Освен чистотата на въздуха проблем при по-старите автомобили са катастрофите и броят на загиналите, заради липса на системи за безопасност при тях. От тази година тече и санкцията по 50 хил. евро на седмица за замърсяването на околната среда от срана на ЕК, припомни тя.  Статистика от последните седмица, базирана на наблюденията на различни специалисти и лекари в страната показва, че в България от свързани с лошото качество на въздуха болести годишно умират около 15 хил. човека. Само по себе си на фона на пътната травматичност това е огромно число и трябва наистина много сериозно да се замислим.