Терористичната групировка "Ислямска държава"/ИД/ претърпя поражение на бойните полета и се лиши от 90 процента от финансовите си източници, но остава сериозна заплаха. Това се казва в нов доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

 

Лидерът на ООН призовава страните да поддържат бдителност в борбата с тероризма и предупреждава за потенциалното сливане на "Ислямска държава" и терористичната мрежа Ал Каида в някои региони. Той отбелязва, че през последните шест месеца ИД понесе стратегически поражения в Ирак, Сирия и южната част на Филипините, в резултат на което е принудена да изостави своите опорни пунктове в градските райони и да се адаптира към променените обстоятелства. Според Гутериш ИД продължава да залага на външни терористични актове, отказвайки се от намерението за завладяване и задържане на територии. Към днешния ден в организационно отношение ИД представлява глобална мрежа с плоска йерархия и отслабен оперативен контрол над филиалите си. Държавите членки на ООН подчертаха, че готовността на някои членове на мрежата на ИД и на Ал Каида да поддържат взаимно операциите си продължава да предизвиква загриженост, а потенциалното сливане на двете мрежи, поне в някои райони, представлява нова опасност", предупреждава генералният секретар. Той изказва предположение, че отказът на ИД от завземане на нови територии, а също и засиленият от страните граничен контрол, ще доведе до намаляване на притока на новобранци и ще ограничи придвижването на чуждестранни бойци  между държавите. Според него терористи вече практически не отиват в Ирак и Сирия, а освен това държавите отбелязват само единични случаи на вербуване на нови бойци. Гутериш смята, че занапред групировката ще залага на по-компактни и по-мотивирани групи, готови да воюват или да извършват терористични атаки.

 Той констатира също разпада на създадената от ядрото на ИД глобална пропагандна машина,  и понижаването на качеството на нейните материали, както и на редовността и мащаба на разпространението им. Въпреки това членовете на групировката продължават умело да използват социалните мрежи, защитени средства за комуникация и други съвременни технологии, за да поддържат връзка, да координират действията и сътрудничеството си при извършване на терористични актове