Общо в Шанхай към края на 2017 година са използвани 165 000 автомобила, ползващи чиста енергия.

 

Броят на електромобилите в града е нараснал с 61 300 коли, което е с 35 процента повече спрямо 2016 година. През 2017 година продажбите на електромобили и автомобили с хибридни двигатели са се увеличили с 36,2 процента. Автомобилите, движещи се с чиста енергия, получават все по-голяма популярност в частния сектор на фона на действащите в Шанхай опростени разпоредби за получаване на номер за такъв автомобил. Обемът на продажбите на електромобили на частни лица през 2017 година се е увеличил с 19 процента.

Сред петте най-продавани електромобили в Шанхай са Роуей (Roewe), Би Уай Ди (BYD) и Тесла (Tesla). Това изключително разпространение на електромобилите в града се дължи и на високото равнище на развитие на съответната инфраструктура. В края на 2017 година в Шанхай има над 129 000 станции за зареждане на електрически автомобили.

В Китай има програма в подкрепа на производителите на електромобили, включваща намаляване на данъците и субсидиите, която позволяват да се намали стойността на продукцията за купувачите. В много градове има опростена процедура за получаване на номер за електромобилите. Миналата година в цялата страна са продадени около 777 000 автомобила, ползващи чиста енергия. В момента Шанхай заема лидерската позиция не само в Китай, но и в цял свят при внедряването на електромобили.