Вашингтон и Анкара са обсъдили последиците от покупката на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия, съобщи американският държавен секретар Рекс Тилърсън на среща в Анкара с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

 

Ние обсъдихме законопроект, който може да окаже влияние на сделката с Русия за покупка на въоръжение. Обсъдихме този въпрос миналата вечер с президента Реджеп Тайип Ердоган, а също обсъдихме това днес с Чавушоглу. Това наистина е един от ключовите въпроси, които засегнахме. Трябва да съберем група експерти, за да обсъдим свързаните с тази сделка въпроси, каза Рекс Тилърсън. Ние информираме за възможните последици страните, които имат намерение да сключат споразумение с Русия. След това много от тях преразглеждат своите планове", заяви американският държавен секретар. Той допълни, че всеки случай е индивидуален, но САЩ биха искали да проведат консултации с Турция, за да бъде наясно с рисковете, които могат да възникнат от тази сделка.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отново заяви, че Анкара трябва да обезпечи националната си сигурност. Ние искахме да получим средства за обезпечаване на сигурността от съюзниците, но се натъкнахме на проблеми, каза Чавушоглу и подчерта, че Турция е против заплахи във връзка с покупката на С-400.

През ноември 2016 г. стана известно, че Турция и Русия водят преговори за закупуване на системи С-400. Сключването на договор бе потвърдено от руската страна на 12 септември 2017 г., когато и турският президент Ердоган съобщи, че по договора е внесен аванс. Турция ще бъде първата страна членка на НАТО, която ще получи от Русия зенитно-ракетни системи С-400.

На 2 август американският президент Доналд Тръмп подписа закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции. Този документ предвижда по-строги санкции спрямо Русия, Иран и Северна Корея, и обезсърчава американски и чуждестранни компании да сключват споразумения за сътрудничество или договори с руски предприятия и ведомства от секторите на отбраната и разузнаването.