Все още ли Балканите са под заплаха от терористични нападения е въпросът, който се наложи на обществеността в страната и в региона след като американското посолство в Прищина чрез съобщение предупреди своите граждани за увеличен риск от терористични нападения в Косово по време на предстоящите Великденски празници.

В съобщението на посолството се казва, че американските граждани трябва да бъдат внимателни в хода на организираните събития за  отбелязване на православния и католическия Великден. Дипломатическото представителство на САЩ в Косово подчертава, че гражданите трябва да бъдат внимателни в тази страна, тъй като екстремистите продължават да се фокусират върху туристически обекти, търговски центрове, барове, религиозни обекти и други лесни цели. Посолството на САЩ съветва своите граждани да не се изтъкват на обществени места и да не привличат внимание, да сменят маршрута си на движение, за да станат непредвидими за престъпници и терористи.

Темата за дейността на ислямските терористи бе актуална и в Босна и Херцеговина. Международната полицейска организация Интерпол е издала червена заповед за арест за двадесетгодишния Алия Кесерович, който е заподозрян в близки връзки с радикалната организация "Ислямска държава". Заповедта за арест на Кесерович е била издадена по искане на правосъдните органи на Босна и Херцеговина за организиране на терористична група и незаконно присъединяване към чуждестранни  параполицейски формации. Кесерович е 20-ият гражданин на Босна и Херцеговина, издирван от Интерпол за връзки с тероризъм. Според данните на службата за сигурност на Босна и Херцеговина, от 2014 г. той е в Сирия и преди две години се е появил в пропаганден филм на "Ислямска държава", в който терористичната организация се хвали с военните си успехи.

Междувременно високопоставени полицейски източници информират "Нова Македония", че страната продължава бдително да следи тези дейности и в съответствие с преценката редовно поддържа високо ниво на сигурност в държавата. Полицейските източници казват, че особено след най-новите заплахи, които идват от Косово, което е в наше непосредствено обкръжение, службите ще направят допълнителни оценки за нивото на необходими мерки, които трябва да се приложат по време на предстоящите празници.

На среща със заместник генералния секретар на Европейската служба за външна дейност Педро Серано премиерът Зоран Заев изтъкна, че Македония и Европейският съюз имат обща политика и подход в борбата против радикалния екстремизъм. На срещата, както подчерта правителствената пресслужба, е подчертана готовността на Македония да участва в общите политики и акции на ЕС за справяне с тези прояви. Националните стратегии за справяне с насилствения екстремизъм и за борба с тероризма, които прие македонското правителство, както заявил Заев, са начална основа за институционално действие и са подготвени въз основа на препоръките на ЕС. Представителите на службата за външни работи на ЕС, както се казва в съобщението, изразили силна подкрепа за бъдещо сътрудничество в тази сфера и подчертали, че ще предоставят на Македония целия опит, мерки и подкрепа от институциите на ЕС.

Междувременно, колко опасни могат да бъдат тези заплахи за сигурността на Македония по време на големите християнски празници свидетелстват неприятните събития край Смилковското езеро на 12 април 2012 г. Тогава преди Великден хладнокръвно бяха убити четири момчета - Кире Тричковски, Филип Славковски, Цветанчо Ацковски, Александър Начевски и рибарят Борче Стефановски. За  страшните събития от 2012 г. в момента в македонския съд се води повторна съдебна процедура против шест лица за тероризъм за делото, което носи името "Монструм". Първоначално шестимата обвинени в тероризъм бяха осъдени на доживотен затвор, но в края на ноември миналата година Върховният съд уважи жалбите на отбраната за случая, първостепенната и второстепенната присъда по делото бяха отменени и делото отново бе върнато за решение в Наказателния съд.  От друга страна, на пресконференция на Специалната прокуратура на 21 март, държавният прокурор Катица Янева информира, че Специалната проуратура е поела  делото "Монструм".