Американският самолетостроител Боинг може да се окаже големият губещ в ескалиращия търговски спор между Пекин и Вашингтон.

 

Китай е ключов пазар за американския самолетостроител, който може да загуби позиции спрямо европейския си конкурент Еърбъс. Правителството в Пекин обяви ответни мерки срещу митата, които американският президент Доналд Тръмп наложи на стоки от Китай. Сред засегнатия американски внос са соята, автомобилите и самолетите между 15 и 45 тона, които се облагат с допълнителни мита от 25 процента.

За Боинг това са лоши новини, тъй като за него Китай е централен пазар. Над половината граждански самолети в азиатския гигант са произведени от Боинг, като към Китай миналата година са били насочени над 25 процента от световните доставки на самолети. Наказателните мита ще обхванат някои версии на Боинг 737, който е най-добре продаващият се модел на концерна. Според оценки на Боинг пазарният сегмент на самолети за кратки и средни разстояния, в момента доминиран от Боинг 737 и Еърбъс А320, ще достигне 75 процента от световния пазар. Акциите на Боинг поевтиняха с близо 6 на сто в предборсовата търговия, а от началото на годината са загубили вече 12 на сто. Според актуалните прогнози още през 2022 г.  Китай ще изпревари САЩ като най-големия авиационен пазар в света.

Боинг миналата година значително повиши 20-годишната си прогноза за Китай, според която благодарение на икономическия растеж и увеличаването на средната класа се очаква бум на авиопътуванията в страната. До 2036 г. Китай ще се нуждае от общо 7240 нови самолета на стойност 1,1 трлн. долара, прогнозира Боинг през септември. Не е в интерес на Боинг или САЩ да губят пазарен дял на един от най-големите пазари в полза на конкуренцията, посочи Цзин Вей, експерт по авиационния бранш в държавния Китайски център за развитие на информационната индустрия.  Акциите на Еърбъс първоначално поскъпнаха след обявяването на китайските мита, но след това се поддадоха на слабия пазар.