Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг призна, че въвеждането на регулации върху компаниите, занимаващи се със социални медии, е "неизбежно" и разкри, че дори собствените му лични данни са били компрометирани от злонамерени външни лица.

Но след два дни показания пред Конгреса, това, което изглежда ясно, е колко малко Конгресът знае за Фейсбук, или какво да прави по въпроса. Членове на Камарата на представителите разпитаха агресивно Зукърбърг за данните на потребителите, настройките за сигурност и дали компанията е предубедена спрямо консерватори. Също както направиха сенаторите предишния ден, както представители на Републиканската партия, така и тези на Демократическата заявиха, че може да се наложи въвеждането на регулации, но нямаше консенсус и не бяха съобщени много детайли за това, как може да изглеждат тези мерки. Нямаше консенсус дори по въпроса кои са най-големите проблеми.

Конгресменът от Ню Джърси Франк Палоун, най-високопоставеният представител на Демократическата партия в комисията, заяви в началото на изслушването, че планира да работи по проектозакони, но изпитва скептицизъм, че Конгресът ще приеме такива. Просто съм го виждал  и преди, отново и отново - провеждат се изслушвания и нищо не се променя, заяви той. За Зукърбърг, който често се оказваше принуден да обяснява с елементарни термини на два пъти по-възрастни от него конгресмени какво прави неговата компания, изслушването можеше да се сметне за победа: акциите на Фейсбук се повишиха с повече от 1 на сто, след като в понеделник се повишиха с 4,5 на сто. И компанията му си върна повече от 25 милиарда долара от пазарната стойност, които беше загубила, след като през март беше разкрито, че фирмата "Кембридж аналитика", занимаваща се със събиране и анализ на информация и свързана с предизборния щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп, е събрала личните данни на 87 милиона потребители, за да се опита да повлияе на избори. Въпреки това акциите на Фейсбук остават с близо 10 на сто по-ниско от точката, в която бяха преди скандала, спад, който доведе до загуби от 50 милиарда долара от богатството на акционерите.

Зукърбърг се съгласи да се яви на изслушването, докато напрежението се засилваше заради скандала с "Кембридж аналитика" и заради признанието на самата компания миналата година, че е била компрометирана от руснаци, опитващи се да повлияят на президентските избори през 2016 година. По-рано тази година специалният прокурор Робърт Мълър обвини 13 руснаци и три руски компании в заговор за намеса в президентските избори през 2016 г. чрез кампания за пропаганда в социалните медии, която включвала закупуване на онлайн реклами, използвайки измислени американски имена, както и политическа дейност на територията на САЩ. Много от руските реклами са били във Фейсбук.

Зукърбърг заяви пред Сената, че компанията е работела с Мълър по свързаното му с Русия разследване и се извиняваше отново и отново за начина, по който компанията му се е отнесла към защитата на личните данни на потребителите. Аз създадох Фейсбук, аз го ръководя, аз отговарям за това, което става тук, заяви той.

Депутатите от Камарата на представителите бяха малко по-строги към Зукърбърг, отколкото колегите си от Сената, много от които изглеждаха объркани от компанията и точната й дейност. Някои от членовете на Камарата го прекъсваха рязко по време на въпросите, опитвайки се да използват максимално добре четирите минути, с които разполагаше всеки от тях.

Като цяло Зукърбърг запази самообладание, повтаряйки много от добре заучените си отговори: Съжалява за грешките на компанията. Работи по технология за изкуствен интелект, която да разчиства речта на омразата и в същото време да гарантира, че няма да има блокирани по грешни причини потребители. Хората притежават собствените си данни, както го вижда той. И той е изминал дълъг път, откакто е създал платформата в стаята си в общежитието, преди близо 15 години. Някои от конгресмените говореха на 33-годишния Зукърбърг, както биха говорили на децата или внуците си и от време на време бяха объркани от заплетената работа на компанията му.

В края на отпуснатите му четири минути конгресменът от Републиканската партия Гюс Билиракис от щата Флорида, похвали социалната медия, казвайки, че за нас възрастните е прекрасно да поддържаме връзка с роднините си. По отношение на регулациите, Зукърбърг заяви, че е отворен към тях. Значението на интернет в живота на хората по света нараства и мисля, че неизбежно ще се наложи да се въведат някои регулации, заяви той. Въпреки това конгресмените трябва да бъдат внимателни, каза той, отбелязвайки, че нови правилници или закони може да навредят на по-малки предприятия повече, отколкото на бегемот като Фейсбук.

Председателят на комисията по енергетиката и търговията на Камарата на представителите Грег Уолдън заяви, че комисията ще разгледа какво може да се направи. Макар че Фейсбук със сигурност се е разраснал, опасявам се, че не е узрял, заяви Уолдън, представител на Републиканската партия от Орегън. Мисля, че е време да се запитаме дали Фейсбук не е прибързвал и не е счупил прекалено много неща.

Много от въпросите се фокусираха върху "Кембридж аналитика", която е събирала информация преди няколко години чрез тест за определяне на личността, създаден от университетски учен. Приложението е събирало не само данните на хората, които са попълвали теста, а и - благодарение на слабите ограничения на Фейсбук - данни от техните приятели, включително данни, които те не са избирали да споделят публично. След това "Кембридж аналитика" се е сдобила с данните и, както се твърди, ги е използвала, за да се опита да повлияе на избори по цял свят.

На изслушването в Камарата на представителите Зукърбърг заяви, че личните му Фейсбук данни също са попаднали в тази схема. Той заяви пред Сената, че Фейсбук е бил подведен да повярва, че "Кембридж аналитика" е изтрила събраните данни на потребителите и че това "очевидно е било грешка". Той увери сенаторите, че днес компанията би подходила към проблема по различен начин.