Свободата на печата през миналата година е намаляла още повече и климатът на омраза срещу журналистите, който се развива особено в Европа и САЩ, заплашва демокрациите, алармира неправителствената организация "Репортери без граници"/РБГ/  в годишния си доклад.

 

На първо място в класацията за свободата на печата в 180 държави за втора година е Норвегия, следвана от Швеция. България е на 111-о място, след Македония и Боливия. Картата на света, направена от РБГ за световната класация на свободата на печата, е потъмняла допълнително: положението на 21 държави е определено като "много сериозно", което е нов печален рекорд. Ирак се е присъединил към тази категория. Там са авторитарни режими като тези в Египет (161-о място), Китай (176-о) и Северна Корея, която остава на последното 180-о място в класацията. Словото на омразата и нападенията срещу журналисти вече не са привилегия само на авторитарните държави, се отбелязва в доклада.

Четири от най-големите регистрирани спадове са в европейски държави. Чехия, където президентът Милош Земан отиде на пресконференция с автомат "Калашников" с надпис "за журналисти", е слязла с 11 места на 34-о място. Словакия, където бившият министър-председател Роберт Фицо се отнасяше с журналистите като с "мръсни антисловашки проститутки" и "прости и глупави хиени", пада с 10 места до двайсет и седмо. Малта, където разследваща корупцията журналистка беше убита, пада с 18 места до шейсет и пето. Сърбия слиза с 10 места на 77-о място.

При управлението на Доналд Тръмп САЩ - страна, в която първата поправка на конституцията за свободата на словото е свещена, губи две позиции и се нарежда на 45-о място. Президентът Тръмп смята журналистите за "врагове на народа" - квалификация, приписвана на Сталин, посочват от "Репортери без граници". Класацията за съжаление отразява феномена на засилващо се изразяване на омраза срещу журналисти в редица държави и отприщването на тази омраза е наистина опасно, обобщава Кристоф Дьолоар - генерален секретар на неправителствената организация. В  доклада се подчертава, че в определени държави като Турция (157-о място) и Египет (161-о) се е развила т.нар. "медияфобия" и журналисти редовно са обвинявани в тероризъм, а тези, които не са предани на управляващите, са произволно хвърляни в затвора.

Докладът алармира, че в световен мащаб се размива границата между словесните нападки и физическото насилие. Във Филипините (спад с 6 места до 133-о) президентът Родриго Дутерте не само постоянно обижда журналистите, но ги предупреди, че не са застраховани да не бъдат убити. В Индия (спад с 2 места до 138-о) словото на омразата срещу журналисти се споделя и усилва чрез социалните мрежи, често от армии от тролове, платени от министър-председателя Нарендра Моди.