Дългоочакваната от мнозина руско-американска среща на върха във финландската столица все още поражда въпроси.

Основният вероятно звучи така: каква е всъщност нуждата от тази среща в чисто практически план? В смисъл че от гледна точка да се вдигнат рейтингите на двамата политици в страните им нещата са ясни. Отдавна не е тайна, че Тръмп печели точки вътре в страната си най-вече с външнополитически победи. Ту бомбардира войските на Асад, уж използвали химически оръжия срещу бунтовниците, подкрепяни от САЩ, ту заплашва със скорошна война Северна Корея, а после разговаря с лидера й Ким Чен-ун. И всеки път уверява електората, че е постигнал успех. Като събитие от същия вид е замислена и срещата с Путин. Тръмп трябва да демонстрира пред американците, че е готов да се срещне с когото и да било и като майстор на политическия пазарлък винаги постига своето.

А Путин ще разговаря с американския лидер, за да демонстрира на противниците си и в страната, и в чужбина, че ръководителят на първата световна сила се среща с него като равен с равен. Това впечатление впрочем ще бъде донякъде притъпено, защото двамата ще се видят едва след като Тръмп преговаря с Ким Чен-ун. Тоест руският президент априори ще бъде поставен на равна нога с "човека ракета", но това така или иначе ще се хареса на путинския електорат - държавната пропаганда покачало свързваше големи надежди с идването на Тръмп на власт.

Ако оставим обаче настрана имиджовите цели, Тръмп и Путин естествено ще положат усилия да се разберат за по-конкретни неща. Росбалт вече писа, че тази конкретика най-вероятно ще засегне само някои близкоизточни проблеми. Очевидно е, че САЩ и най-близкият им съюзник Израел съвсем не са доволни от днешното засилване на Иран в Близкия изток като цяло и най-вече в Сирия. Съответно Тръмп ще положи максимални усилия да убеди Путин, че трябва да окаже натиск върху съюзниците си в Техеран за това иранските военни части, а също така организираните и подкрепяни от Иран шиитски милиции, да бъдат изтеглени от сирийските земи. Не е трудно и да предположим, че Путин ще иска ответни отстъпки от Тръмп. Проблемът е, че за Тръмп няма да са лесни отстъпките, на които може би разчита Кремъл. Путин явно би желал антируските санкции да бъдат отслабени и изобщо да се промени позицията на САЩ, на първо място по украинския въпрос, но американският президент независимо от личните си желания е ограничен в своите действия от Конгреса.  

В Русия Путин естествено не е скован от никакви ограничения, за разлика от Тръмп. Във външната политика обаче той не разполага с такава свобода на действие, както във вътрешната. Колкото до пребиваването на ирански подразделения в Сирия, ограничение за Путин е позицията на самия Техеран, смята Александър Шумилин, главен научен сътрудник в Института за Европа към РАН, експерт по Близкия изток и САЩ. Руският лидер не е против изтегляне на иранските войски от Южна Сирия - при условие тези територии да минат под контрола на най-близкия съюзник на Москва, президента Башар Асад. "Но Путин не е всемогъщ - готов е да се движи в тази посока, обаче принципно няма възможност изцяло да повлияе Иран и да постигне такъв резултат (изтегляне на иранските сили от Сирия)", обяснява специалистът.  Анализаторът припомня, че същото - с предварителни оправдания, че исканията на САЩ и на Израел по въпроса не може да бъдат изпълнени изцяло, заяви неотдавна външният министър на Русия Сергей Лавров.

Иран няма да се подчини на подобни искания. Безнадеждно е да се настоява за пълно изтегляне на подразделенията им от Сирия, смята Шумилин, разговарял по думите му наскоро лично с представители на Ислямската република. Иранците хитруват, казват, че са си тръгнали от Сирия, а после се преобличат с униформи на сирийски войници и се връщат на същите позиции. Израелците са наясно и следят тези неща, но да накараш иранците да напуснат цялата територия на Сирия е безнадеждна работа, добавя експертът. По думите му в тази връзка за пръв път се очертава засилване на напрежението между Москва и Техеран.

Същевременно Путин може формално да постигне съгласие с Тръмп от Сирия да бъдат изтеглени иранските войски, съюзници на Русия. Това най-вероятно ще бъде представено като отстъпка от страна на Москва и Путин естествено ще настоява за ответни отстъпки от Вашингтон. Тук идва въпросът какво би жертвал в отговор Тръмп. Според Шумилин Тръмп може като отстъпка да заяви, че е готов изцяло да изтегли от Сирия американските подразделения. Той вече го предложи, а в замяна поиска да се намали руското въоръжено присъствие в Сирия и да се изтеглят оттам изцяло иранските войски. Тръмп обаче едва ли ще може, дори ако поиска, да съчетае изтеглянето на американските военни от Сирия със смекчаване на позицията за Крим или за Донбас - Конгресът не би разрешил, а и самият американски президент тутакси би "изхвърчал" с импийчмънт, смята специалистът.

 Нещо повече, в Хелзинки Украйна изобщо няма да се обсъжда сериозно, убеден е той. Темата, разбира се, ще бъде засегната, разногласията между страните по въпроса ще се регистрират, но без да се обсъждат сериозно, прогнозира експертът. В центъра на предстоящите преговори според него ще бъде уреждането в Сирия, както и темата за намесата на Русия в американските избори.