Държавна сигурност/ДС/ в края на комунистическия режим е имала проблясъци и е казала истината за поредната псевдореформа за административното въвеждане на фирмената организация в държавните предприятия, наложена с Указ 56 за стопанската дейност на ръководената от Тодор Живков БКП.

 

Минното дело, металургията, минералните суровини, енергетиката още със създаването си са обречени на провал. Това е извод на Държавна сигурност, направен през месец май 1989 г., когато вече България е доведена до трети фалит при управлението на БКП и Тодор Живков, а в опит за командно-административна псевдореформа е  въведена фирмената организация на държавните предприятия.

Документът, който сайтът desebg.com публикува онлайн, представлява строго секретен доклад относно: Оперативната обстановка и дейността на органите на Държавна сигурност за защита на икономиката и подпомагане на нейното развитие след приемането на Указа за стопанската дейност и въвеждането на фирмената организация. Tой е от май 1989 и е подписан от началника на Четвърто икономическо управление на ДС ген. Кирил Величков. Управлението, създадено три години по-рано, за да следи процесите в икономиката на социалистическа България, разкрива трудностите и недостатъците, с които се сблъсква опита на Живков в края на комунистическия режим да осъществи някаква реформа в икономическата област. ДС директно посочва, че въвеждането на фирмената организация се сблъсква с действащата в края на диктатурата на БКП нормативна уредба.

Фирмената организация и бюджетната самоиздръжка в държавните предприятия е въведена без да са извършени промени в Конституцията, и законите за задълженията и договорите, за собствеността на гражданите, за наследството, за териториалното и селищно устройство, Наказателния кодекс и др., посочва ДС. Докладът посочва изкривяванията, до които води наложения отгоре опит за изкуствена реформа.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и края на тоталитаризма” на Комисията по досиетата, 2011 г.