Китай порица мерките, с които е засегнат от новия американски закон за отбраната, и заяви, че ще направи изчерпателна оценка на разширените пълномощия на федерална комисия за надзор върху чуждестранните инвестиции.

 

Законът за пълномощия в националната отбрана разширява правата на Комисията за чуждестранни инвестиции в Съединените щати (КЧИ), която проверява дали предложенията за инвестиции са заплаха за националната сигурност. Президентът Доналд Тръмп подписа закона за отбраната за 716 милиарда долара, който включва забрана за купуване и ползване в държавните институции на САЩ на продукти на китайските компании Зет Ти И (ZTE Corp) и "Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd). Според Пекин разширяването на пълномощията на комисията е акт, насочен срещу Китай. Американската страна трябва обективно и справедливо да се отнася към китайските инвеститори и да не допуска КЧИ да бъде препятствие пред инвестиционното сътрудничество между китайски и американски фирми, се казва в кратко изявление на министерството на търговията на Китай. В него се посочва, че компаниите от Китай и САЩ се стремят към засилване на инвестиционното сътрудничество и се отправя призив към правителствата на двете страни да се вслушат в гласа на своите компании и да осигурят добра среда и стабилност в очакванията.

Съгласно публичната база данни на Конгреса забраната за покупки, придобиване и удължаването на договори със Зет Ти И и "Хуавей" влиза в сила година след подписването на закона, тоест от 13 август 2019 г,