Руските военни казаха, че ракетата, която преди четири години свали малайзийски самолет над Източна Украйна, е дошла от арсеналите на украинската, а не на руската армия.

 

Самолетът на малайзийските авиолинии, в който пътуваха пътници от 10 страни, бе свален на 17 юли 2014 г. над Източна Украйна напът от Амстердам за Куала Лумпур. Загинаха всички 298 пътници и членове на екипажа. Машината бе свалена с произведена в СССР ракета над контролираната от проруските сепаратисти Източна Украйна на около 40 километра от границата с Русия.  Репортери на Асошиейтед прес съобщиха, че  зенитно-ракетен комплекс Бук е бил забелязан няколко часа преди катастрофата недалеч от мястото, където се разби сваленият самолет. За разследването на тази трагедия бе създадена Съвместна следствена група, в която влизат представители на Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна. На 24 май експертите публикуваха междинен доклад, в който казаха, че зенитно-ракетната установка, от която е била изстреляна ракетата, свалила самолета, може да е била докарана от Русия и че е принадлежала на 53-а зенитно-ракетна бригада, базирана в района на Курск. Русия отхвърли тогава тези изводи, а руското министерство на отбраната заяви, че нито един зенитно-ракетен комплекс на руските сили никога не е пресичал руско-украинската граница.

На 25 май Австралия и Холандия официално обвиниха Русия, че е свързана с трагедията със самолета и заявиха, че смятат да търсят международна отговорност от Москва. Генерал-лейтенант Николай Паршин, началник на Главното ракетно-артилерийско управление на министерството на отбраната на Русия каза, че ведомството му е установило номера на ракетата, с която е бил свален самолетът. По думите му експертите на Съвместната следствена група са показали фрагменти от ракетата с номерата на двигателя и на дюзата на ракетата. Като знаем серийните номера на тези две неща, се появи възможността и да установим номера на ракетата, каза Паршин.

Руски експерти са проучили и разсекретили архиви в изследователски център в района на Москва, където са се произвеждали ракетите "Бук". Така са определили номера на ракетата. Тя е била сглобена на 24 декември 1986 г. На 29 декември същата година е била пратена с железопътен транспорт до войсковата част 20/152, известна и като 223-ата зенитно-ракетна бригада. Тя е влизала в състава на Прикарпатския военен окръг и е била дислоцирана в Тернополската област на тогавашната Украинска съветска социалистическа република, разказа Паршин. Той уточни, че тази военна част никога не е влизала на територията на Руската Федерация.

Същевременно говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че руски военни разполагат с аудиозапис, който доказва, че  Украйна е свързана с трагедията със самолета, предаде ТАСС. По думите на генерала на записа се чува разговор на украински военнослужещи, проведен в Одеска област през 2016 г. по време на военни учения. Записът бил публикуван от украински медии. Според Конашенков проучването е показало, че на записа се чува гласът на полковника от въоръжените сили на Украйна Руслан Николаевич Гринчак. Сега той заема длъжността първи заместник-командващ въздушното командване "Запад" на въоръжените сили на Украйна. През юли 2014 г. Гринчак е бил командир на 164-та радиотехническа бригада на противовъздушната отбрана на украинските въоръжени сили. През юли 2014 г. подразделение на въпросната бригада е било дислоцирано в няколко украински области, в това число и Донецка и Луганска и е осъществявало контрол на въздушната обстановка, в това число и на Югоизточна Украйна, разказа Конашенков. По думите му в записа се чува как гласът, за който се твърди, че е на украинския представител, казва: "Ще свалим още един малайзийски самолет".

Конашенков бе запитан дали е било възможно проруските сепаратисти да са пленили зенитно-ракетната система "Бук" по време на сраженията в Източна Украйна преди четири години. Говорителят на министерството на отбраната призна, че Русия няма никакъв документ, доказващ противното, но припомни изявления на украински представители, които са отрекли, че сепаратистите са пленявали някоя от техните системи "Бук". Конашенков каза още, че руското министерство на отбраната е предоставило на холандската страна информацията, касаеща катастрофата на малайзийския самолет.