Нова политическа криза, приемане на конституционните промени в парламента или предсрочни парламентарни избори?

По тези въпроси мислят политиците в Република Македония след референдума. Да гласуват излязоха над 660 хиляди избиратели и над 90 на сто гласуваха "за" договора с Гърция. За някои референдумът е успешен, за други - не и всички опции са на масата, ако премиерът Зоран Заев не успее да осигури 80 депутати, които да гласуват за конституционните промени в парламента. Той самият посочи изборите като възможност, но каза, че са краен вариант. Експертите също смятат, че избори са ненужни, тъй като страната има други приоритети. Повечето са съгласни, че залогът е голям и страната не бива да изпуска шанса, който има сега.

Изненада за всички, и за международната общност бе, че бойкотът успя да "замъти" ценза. Сега битката отново ще се води на политическата сцена, най-вероятно на обща маса. На лидерска среща трябва да се договори мнозинство от две трети в парламента за Преспанския договор.

ВМРО-ДПМНЕ не възнамерява да подкрепи договора, който характеризираше като вреден през цялата кампания. Лидерът на партията Християн Мицкоски, насърчен от резултата от референдума, иска да види края на политическата кариера на Зоран Заев, но той пък не смята да се откаже от пътя, по който е тръгнал. Експертите са предпазливи в анализите, опасяват се да помислят за варианта избори, особено защото сроковете са кратки /Заев посочи ноември като вариант/, а всяко излизане от времевата рамка би означавало капитулация на Преспанския договор.

Анализаторите Мерсел Биляли и Имер Селмани казаха, че на управляващите трябва да се даде време да осигурят мнозинство от две трети. Те посочват, че са необходими сериозни разговори между политическите партии. Селмани каза, че е най-добре да се осигури мнозинство от 80 депутати, които да подкрепят в парламента конституционните промени, записани в Преспанския договор. Според Мерсел Биляли, който е и съветник на премиера Заев, международният фактор няма да позволи да се пропилее този шанс за договора с Гърция. От друга страна Сълза Гърчева, една от инициаторите за бойкота и председател на партията Глас за Македония, очаква избори.

Координаторът на парламентарната гурпа на ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев, който гласува с "не" на референдума, подчерта, че за него споразумението с Гърция е отхвърлено от македонския народ и на никаква цена няма да гласува за конституционни промени с цел промяна на конституционното име Република Македония. Няма да участвам и да подкрепям абсолютно никакви пост референдумни договори с цел да се изиграе изразената на референдума воля на гражданите на Република Македония, твърди Даневски.

Председателката на Съюза на жените Даниела Рангелова потвърди, че е участвала в референдума и е гласувала против. Тя също подчерта, че ако избирателната активност не е достатъчна, за да е валиден референдумът, тя няма да гласува в парламента за промени в конституцията.