Тойота, най-големият японски автомобилостроител, и технологичният гигант СофтБанк създават съвместно дружество, което ще използва технологии за автономни автомобили, за да предлага нови услуги като мобилни денонощни магазини и автомобили, доставящи храна, приготвена по пътя.

 

Съвместното дружество Монет се очаква да заработи до края на март. Сред предлаганите услуги ще бъдат и линейки, в който ще могат да се извършват медицински прегледи. Името на новата компания не е свързано с прочутия френски художник Клод Моне, а по-скоро е съкращение от "mobility network" (мобилна мрежа от англ. език). На обявяването на проекта в Токио присъстваха президентът на Тойота Акио Тойода и главният изпълнителен директор на СофтБанк Масайоши Сон - рядка съвместна поява на шефовете на два от най-големите японски конгломерата.

Партньорството между водещия автомобилостроител и най-влиятелния технологичен гигант в Япония показва, че дори големите и добре финансирани играчи се страхуват да не изостанат в надпреварата за разработване на автономни и свързани автомобили. Съвместното дружество ще започне с капитал от 2 млрд. йени (17,5 млн. д.), като СофтБанк държи малко над половината от новата компания.

СофтБанк и автомобилстроителите поотделно не могат да свършат всичко, посочи Юничи Миякава, главен технологичен директор на СофтБанк, който ще стане главен изпълнителен директор на Монет. Това е първият път, при който двата концерна работят заедно, макар всеки от тях да развива самостоятелно технологии за самоуправляващи се автомобили и споделени автомобилни превози и да има инвестиции в компании за транспортни услуги чрез мобилни приложения като Юбър (Uber), Граб (Grab) и Диди (Didi Chuxing).

Тойота очаква в бъдеще да се използват конвои от самоуправляващи се автомобили с големина на автобус, които да изпълняват различни цели. Основавайки се на тази концепция, компанията разработи услуга, наречена и-Пелът (e-Palette), която планира да използва за транспорта на атлетите и гостите по време на олимпийските игри в Токио през 2020 година.  Монет ще предлага услуги на основата на автономни автомобили чрез и-Пелът до втората половина на следващото десетилетие, заявиха компаниите.

СофтБанк ще осигури технологии за събиране и анализ на транспортни данни, за да се гарантира, че колите се разпределят ефективно и се изпращат там, където са необходими. СофтБанк също има подрезделение за автономни транспортни средства - Ес Би драйв (SB Drive), което разработва технологии за самоуправление на автобуси.