Бившият министър на вътрешните работи на Република Македония Гордана Янкулоска получи присъда от шест години затвор за покупката на луксозен правителствен мерцедес С600, за която специалната прокуратура повдигна обвинение по делото, известно като "Танк". 

 

Присъдата бе произнесена в Наказателния съд от председателката на съдебния състав Добрила Кацарска. Янкулоска бе обявена за виновна за злоупотреба със служебно положение и власт. Според съда тя е знаела, че става дума за изключително скъп автомобил, който бившият премиер Никола Груевски я подтикнал да купи, а тя умишлено подтикнала бившия помощник-министър на вътрешните работи Гьоко Поповски да извърши покупката. Съдът сметна, че мерцедесът е бил купен със заобикаляне на законните процедури с цел да се изпълни желанието на Груевски. Янкулоска, която има тримесечно бебе, не присъства на произнасянето на присъдата. Тя беше прочетена само пред нейните адвокати и представители на специалната прокуратура.

След произнасянето на присъдата прокурор Фатиме Фетаи каза, че до влизането й в сила съществува възможност за бягство на Янкулоска, но като се има предвид, че има малко дете, предложи да й се определи мярка забрана за напускане на местожителството до изпълнение на наказанието. Съдът прие предложението въпреки възражението на адвоката на Янкулоска Саня Алексич, че то е неоснователно. Процесът на Янкулоска, който се водеше отделно заради нейната бременност, започна към края на август, след като тя роди. 

По делото "Танк" за покупка на брониран мерцедес С600 Гард на стойност 600 хиляди евро преди това бяха осъдени бившият премиер Никола Груевски на две години затвор и бившият помощник-министър на вътрешните работи Гьоко Поповски на 6,6 години затвор. Двамата обжалваха решението в Апелативния съд, който съобщи, че жалбата на Груевски е отхвърлена, а присъдата на Поповски бе намалена на четири и половина години затвор.