Държавните и правителствените ръководители на държавите от Европейския съюз, които се събраха вчера на последната си среща за годината, се споразумяха да работят в по-тясно сътрудничествов областта на отбраната. Британският премиер Дейвид Камерън обаче предупреди, че страната му ще се противопостави на всеки опит за създаване на обща европейска армия, предаде Ройтерс. Лидерите от ЕС, които обсъдиха отбраната на своя среща за първи път от пет години, се договориха да си сътрудничат, за да спестят разходи, при разработването на скъпа военна техника. Това стана на фона на орязването на разходите за отбрана като част от мерките за икономии в отговор на финансовата криза, което безпокои главния съюзник на Европейския съюз, Съединените щати.

 

Френският президент Франсоа Оланд издейства обещание върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън да изготви доклад за подобряване на системата за финансиране на военните операции на съюза в чужбина. Оланд обаче не успя да си осигури каквато и да било финансова помощ за френските военни операции в Африка, в Мали и Централноафриканската република. ЕС обаче все пак ще обсъди дали да изпрати своя мисия в ЦАР, евентуално като тази в Мали, която обучава националните въоръжени сили. Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че страната му ще се противопостави на всеки опит за създаване на обща европейска армия, за да не пострадат военните връзки със Съединените щати.

Великобритания винаги е била подозрителна към даването на по-голяма военна роля на ЕС, тъй като се опасява, че това може да подкопае НАТО, отбелязва Ройтерс. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който участва в снощното заседание на Европейския съвет в Брюксел, обаче заяви, че не вижда противоречие между укрепването на европейската отбрана и един силен алианс.