Макар и с  голямо закъснение от над пет години, вчерашното решение на турското правителство за закупуването на нови изтребители от пето поколение Ф-35 от САЩ разтревожи мнозина в Атина, които доскоро не придаваха подобаващо значение на невижданите по своите мащаби оръжейни програми на Турция. Тези програми от известно време насам са в ход и с тях страната е на   път да се превърне в огромна сила, която би могла да реализира агресивни цели.  

Гигантските оръжейни програми не се отнасят само до превъзходството на Турция по въздух, където в качествено и количествено отношение то е съкрушително за Гърция.  Същото се случва и по море, където за първи път Турция изпреварва Гърция като морска сила, изграждайки флот, способен да предизвика неопреодолими проблеми на Гърция, ако Анкара реши да предприеме действия.             Става дума за военноморски флот, който няма никаква връзка с този от времето на гръцко-турския конфликт за остров Имия, а който много скоро ще е в състояние да предизвика повече от един инциденти при превземенето на цели в Егейско море.  Този флот ще притежава също възможност да отрязва  морски пътища и да формира отбранителна зона, в която на практика да бъдат блокирани гръцки острови, и в същото време да създава непреодолима "огнева мощ" в различни части на Егейско море.

Няма ни най-малко съмнение, че Турция се готви за война, като плановете й включват конкретни операции по море с подкрепа от въздуха, и адаптира към тях структурата на въоръжените си сили. Що се отнася до бойните самолети от пето поколение, които Турция смята да закупи, освен огнева мощ, това, което следва да предизвика тревога в Атина, се свежда до факта, че това са самолети от типа "стелт".  На практика това означава, че пилотите им ще могат да летят необезпокоявани в гръцкото въздушно пространство, без те да бъдат виждани, спрени или прихващани.

Турция не просто се въоръжава. Турция се готви за широкомащабна агресивна война. И тя се готви системно, ефикасно от много време.  Извън всякаква реалност е да се мисли, че с тази огнева мощ и с тази решителност за използване на оръжия, която Турция вече демонстрира по източните си граници, е далеч моментът, в който тя ще нанесе удари в западна посока. Още повече, че Турция вече изрази на висок тон своето пренебрежение към международните договори.