Общо 84 години затвор получиха деветима членове на румънска престъпна организация, известна като "Академията на престъпниците".   Лидерът на групата Адриан Ботез беше осъден окончателно на 24 години и 2 месеца затвор, след като присъдата му на първа инстанция от 30 години затвор беше намалена. Останалите осем членове на групата запазиха първоначалните си присъди, възлизащи сумарно на 60 години затвор.

 

Престъпната организация "Академия на престъпниците" била създадена от Адриан Ботез през 2011 г. и се характеризирала със строга йерархия, отбелязва телевизията. Членовете на бандата са получавали офицерски чинове, използвали са кодиран език и са били обучавани в тайни квартири как да разбиват луксозни магазини само за няколко секунди.

За четири години осемте членове на "Академията", коорднирани от затвора от Адриан Ботез, са извършили 28 обира на луксозни магазини във Франция, Англия, Холандия и Белгия. Нанесените щети се оценяват на над 8 милиона евро.  По време на обиските прокурорите от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма /ДРПОПТ/ са открили тайни послания, като подготовката на обир в магазин за луксозни часовници е била обявена със стихотворение на коледна тематика.

Всяко нападение на магазин е траело 60 секунди, заяви заместник главният прокурор на ДРПОПТ. Стоката и паричните суми от обирите са били донасяни и инвестирани в Румъния. На съд бяха изпратени общо 18 членове на "Академията на престъпниците", като прокурорите конфискуваха съществени суми, луксозни автомобили и дори малки плавателни съдове.