Сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров заради статия на военния министър Николай Ненчев е депозирал депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров. Народният представител сезира прокуратурата за материал на министъра, публикуван във вестник "Българска армия" дни преди балотажа за президент. Статията е с дата 11 ноември и попада на пета страница във ведомствения вестник под заглавието "Наглите лъжи на един кандидат-президент".

 

Зафиров е категоричен, че не е редно вестникът, който е на държавна издръжка, да се ползва за политическа пропаганда. Народният представител, който е и член на комисията по отбрана, настоява за незабавната оставка на главния редактор на медията Тодор Токин, който е допуснал замесването на вестника в политическата надпревара. Този вестник се превърна в идеологически орган, вместо да е професионален вестник с профилирани теми, възмути се Зафиров. По думите му медията обслужва идеята за разделение на нацията по различни оси като НАТО - Анти-НАТО, леви - десни, сини и червени.

Тази статия е намесване в кампанията, подчерта депутатът и се обяви категорично срещу подобна политическа пропаганда с държавни средства - нещо, което и законът забранява. До Зафиров е достигнала информация, че вестникът, който иначе се продава за 50 стотинки, е бил раздаван безплатно на 11 ноември от специални маси пред Министерството на отбраната. Това също е грубо финансово нарушение, смята депутатът.

В публикацията Ненчев нарича бившия командир на въздушните сили и кандидат за президент срамежлив евроатлантик, който ползвал политическо плагиатство. Прикрит, докато червената мафия овладее отново ресурсите на президентската и изпълнителната власт", беснее в писмените си излияния министърът. В 14 точки той отправя различни обвинения срещу Радев, често набляга на думата "лъжи". В статията си Ненчев не пропуска да похвали ГЕРБ, които били увеличили бюджета за догодина. В края на статията е публикувана и снимка на фейсбук страницата на министър Ненчев, в която се уточнява, че материалът е публикуван и там. Като автор на статията нееднозначно е посочен Николай Ненчев.