Българският премиер Бойко Борисов връчи оставката си на парламента тази сутрин, след като неговата партия понесе тежка загуба в балотажа на президентските избори, отваряйки пътя към предсрочни парламентарни избори. Партия ГЕРБ досега е печелила всички национални избори през последните 10 години, но коалиционното правителство на Борисов се оттегля в средата на 4-годишния си парламентарен мандат, след като е успяло да възстанови политическата стабилност.

Популярността му обаче е спаднала заради бавния ход на реформите за изкореняване на корупцията и бедността и за преустройство на съдебната система.  Спирайки се на победата на подкрепения от БСП независим кандидат Румен Радев, АП посочва, че макар президентският пост да е до голяма степен церемониален, фактът, че държавният глава се избира с народен вот, му придава повече влияние и авторитет. Радев  е успял да привлече гласовете на много българи, на които им е дошло да гуша от корумпирани политици. Цитира се обещанието му да запази членството на България в НАТО, но и думите му, че да бъдеш проевропеец, не означава да си антируски настроен.

Оставката на Борисов вероятно ще доведе до месеци на трудни коалиционни преговори между няколко политически групировки и предсрочни парламентарни избори през април.