Началникът на отбраната Генерал Константин Попов подаде днес рапорт за освобождаване от военна служба на основание чл. 169 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България поради придобито право на пенсия при условията на чл. 69, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване. Рапортът ще бъде разгледан, съгласно законно установените процедури, уточняват от МО.

 

За просветените няма нищо чудно , че началникът на отбраната генерал Константин Попов е подал оставка. Отдавна е известно, че между него и новия президент Румен Радев тлее конфликт от години, макар че Радев винаги е бил заместник на Попов - като се започне от Граф Игнатиев та до София. В армията и ВВС се носи и виц по случая. Той гласи, че единственият начин червеният генерал Радев като униформен да стане началник на натовския генерал Попов е като стане президент и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Е, стана и сега Попов трябва да козирува на Радев, което е довело и до решението му да подаде рапорт за освобождаване от военна служба. Оставката на генерал Попов може би е провокирана от слуха, че хора около новия президент вече готвели списък с уволнения в министерството на отбраната. Под №1 в него бил точно генерал Константин Попов. 

Поглед назад показва, че за разлика от умният комформист Попов, Радев винаги е отстоявал своята позиция. Генерал Попов бе приближен на шефката на кабинета на военния министър Валерия Кардашевска и с нейна протекция и благословията на военния министър стана и шеф на отбраната. Двамата нямаха различия в отстояване на необходимостта от нов изтребител за Военновъздушните ни сили, но не бяха на едно  мнение по това, какъв трябва да бъде новият изтребител. 

Ако рапортът на действащия генерал Попов бъде приет, за него навярно ще се погрижи премиерът в оставка Бойко Борисов, който ще го вземе под крилото на ГЕРБ. Може оставката му да не бъде приета. А може да бъде номиниран за служебен военен министър от Плевнелиев, за да е дразнител на президента Радев. После червеният генерал ще го смени с Евгени Манев, май.

Има и друг вариант пред него - да заеме висок пост в централата на НАТО в Брюксел, където има  познати като служещ в различни командвания на алианса в Европа. Неофициални източници  информираха, че ако генерал Попов премине в резерва, то неговото място най-вероятно ще бъде заето от командира на Сухопътните войски генерал-майор Анддрей Боцев.                                          

Военният министър Николай Ненчев каза, че е очаквал рапорта за освобождаване от длъжност на началника на отбраната генерал Константин Попов. Очаквах, бях в течение, коментира той преди заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, на което трябва да се реши как ще реагират реформаторите, ако получат мандат от президента за съставяне на правителство. На въпрос дали началникът на отбраната си тръгва заради Румен Радев, министър Ненчев отговори утвърдително: Да, заради Румен Радев.