Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп представи генерала от резерва Джеймс Матис пред участниците в митинг в град Файетвил в щата Северна Каролина и официално го номинира за министър на отбраната. Тръмп обикаля различни американски щати, за да се срещне с хората гласували за него и да изрази благодарност, че са го подкрепили. Още на 1 декември Тръмп потвърди медийни информации, че избира Джеймс Матис за шеф на Пентагона.

 

Този избор веднага накара анализатори да разсъждават за това как Тръмп и Матис ще управляват огромната американска военна машина. По време на кампанията си Тръмп обеща да увеличи ресурсите за американската армия. Той обеща например, че военноморските сили ще имат 350 кораба, а сухопътните сили ще наброяват 540 000 души. Но за целта Тръмп и Матис трябва да постигат споразумение с Конгреса, за да бъдат отменени настоящите ограничения в закона за военните разходи. Сега те са размер на 3,3 процента от БВП, тоест три пъти повече в сравнение с тези на Китай и осем пъти в сравнение с Русия.

Тръмп смята, че Америка плаща прекалено много за защитата на съюзниците си в Европа посредством НАТО или в Азия посредством стратегическите съюзи със страни като Япония и Южна Корея. На генерал Матис се пада задачата да поясни пред съюзниците какви са намеренията в тази насока на администрацията на Тръмп. Но американските бази, разпръснати по света по силата на  тези договори са ключов елемент от американската военна мощ, от който Тръмп както изглежда не смята да се отказва. САЩ имат например 28 500 военни  Южна Корея и около 50 000 военни в Япония.

Тръмп разкритикува остро споразумението по ядрената програма на Иран. Но генерал Матис признава, че е трудно да се постави под въпрос този договор. Несъмнено обаче той ще защитава една по-твърда линия от тази на администрацията на Обама спрямо Техеран, обвиняван във финансиране на терористични организации.

Тръмп иска да унищожи "Ислямска държава" и то бързо. За да стане това, милиардерът дори предложи да се избиват семействата на джихадистите и да се прибягва до мъчения. Тези идеи той като че ли изостави след избирането му за президент и то под влиянието на генерал Матис. По време на предизборната си кампания Тръмп не изглеждаше много готов да прати американски военни да се сражават директно с ИД, така че той ще се сблъска със същите проблеми като администрацията на Обама в Сирия, а именно намирането на местни сили, на които ще може да се довери, за да щурмува джихадистите.

След 15 години на американски и западни усилия в Афганистан и десетки милиарди долари похарчени за подпомагане на тази страна, афганистанската армия не успява да се защити сама от талибаните. В резултат Обама, който искаше да остави в Кабул само 1000 американски военни при напускане на Белия дом, реши да остави 8400.  Тръмп и Матис ще трябва да решат какво да се направи с афганистанското блато. Но както изглежда ерата на американски интервенции в Близкия изток май е приключила. "Ще престанем да се опитваме да сваляме режими и правителства. Нашата цел е стабилността, а не хаоса", каза Доналд Тръмп на митинг в Синсинати миналата седмица.

По отношение на ядрения арсенал на САЩ президентът Обама постави началото на програми за модернизирането на ядрените сили. Това ще бъде тежко финансово бреме, така че някои експерти вече призоваха САЩ да вземат драстични решения в тази насока. Но напрежението с Русия поражда опасения от нова надпревара в ядреното въоръжаване. Американците обвиняват например Москва, че разработва нова ядрена крилата ракета в нарушение на Договора за ядрените сили със среден обсег.