Николай Ненчев има качество на обвиняем по досъдебно производство, наблюдавано от Софийската градска прокуратура и по досъдебно производство, наблюдавано от Военно-окръжната прокуратура - София. По нито едно от тях спрямо обвиняемия не са използвани Специални разузнавателни средства /СРС/ по искане на прокуратурата. Съобщението е по повод на отвореното писмо на министъра до главния прокурор, изпратено и до медиите.

 

Отговорът на всички други поставени от министъра в оставка въпроси се съдържат в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за специалните разузнавателни средства, чиито текстове са общодостъпни, се посочва още в прессъобщението на прокуратурата. Николай Ненчев допусна, че вероятно е подслушван, откакто е министър. Попитан от журналисти в Народното събрание, откога смята, че е бил подслушван, Ненчев заяви, че е твърде вероятно да е от самото начало.

Попитан как е стигнал до извода, че е бил подслушван, Ненчев заяви, че е останал с такива впечатления от някои обвинения, както и от други сигнали. Питам до кого е достигала тази информация, кой разполага с нея и дали случайно не се злоупотребява, защото по този телефон комуникирам с всички колеги, информиран съм ежедневно, получавам сутрешни доклади с конфиденциална информация, която касае българската национална сигурност и сигурността на нашите съюзници. Питам дали тази информация се съхранява, дали е била обработвана и достига до хора, които имат същото ниво на достъп, каквото имам аз в рамките на НАТО, заяви Ненчев. На прокуратурата вярвам, друг е въпросът дали вярвам на главния прокурор, коментира той.

Има решение в рамките на НАТО, в което се казва, че всеки конкретен случай, когато може да се избегне зависимост от Русия, трябва да бъде използван. Така направихме. Съвсем коректно се отнесох към това изискване на НАТО. Впоследствие обявихме обществена поръчка за 10 двигателя - 4 нови и 6 ремонтирани. На този конкурс се явиха няколко фирми, спечели българска, която очевидно има договор с "РСК МиГ". В този случай не сме имали никаква друга възможност, заяви Ненчев. Ние обявяваме обществена поръчка, "РСК МиГ" не са се явили, как да сключа с тях договор, коментира още той. Това, което направихме с Полша, беше изключително полезно, защото намалихме цените. И във втората сделка получихме много по-изгодни цени, заяви Ненчев.

Попитан дали реформаторите трябва да участват в ново правителство, Ненчев заяви, че насърчава колегите си да участват във властта, защото само по този начин могат да променят нещата в държавата, които "не вървят на добре в последните месеци".

                                                                            х  х  х

Плащаме около 20 млн. лева годишно за поддръжка на имотите с отпаднала необходимост, посочи министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев на парламентарния контрол. Той  е разпоредил да бъде изготвен списък на имотите с отпаднала необходимост, както и списъци да бъдат предоставени на съответните общини и областни управители, които да преценят дали имат нужда от имотите. В много случаи съм се опитвал да даря имоти, но получавам категоричен отказ от съответната община, защото се влагат средства, защото трябва да бъдат разрушени сградите, посочи Николай Ненчев. Ръководството на МО работи паралелно и в двете направления - продажба чрез търг и безвъзмездно предоставяне, което се подчинява на политиката за освобождаване от ненужна инфраструктура на МО.

Министърът информира, че Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация "Св. Георги Победоносец" в Поморие от 2 февруари идната година се отнема от ВМА и се предоставя безвъзмездно в управление на МО. Със същото решение на Министерския съвет правото на собственост върху имота и върху движимите вещи - частна държавна собственост, се внасят като непарична вноска в капитала на Многопрофилната болница за продължително лечение и рехабилитация "Вита" ЕООД - Велинград.