Шофьор на камион се вряза в оживен коледен базар в Берлин в понеделник вечер, убивайки най-малко 12 души и ранявайки много хора. Полицията смята, че става дума за атентат, но засега не е ясна самоличността на евентуалните атентатори, нито мотивите им. Това беше последният от поредица кървави епизоди, разтърсили Европа през последните две години. Много от извършените в последно време атентати бяха свързани с джихадисти, а някои с "Ислямска държава". (В мнозинството си терористичните нападения са извън Европа, основно в Ирак и Сирия.)

 

Макар и да имаше няколко нападения в Германия, нито едно от тях не беше от голям мащаб. При атентатите във Франция и Белгия имаше насилие по градски улици и нощни клубове, както и по важни транспортни обекти. Във Великобритания последният акт на политическо насилие с жертви беше извършен от антиимигрантски екстремист. Следва да направим справка за нападенията с жертви в Европа от 2015 г.

Нападението срещу "Шарли ебдо"! Маскирани стрелци, свързани с Ал Каида, атакуваха офисите на парижката редакция на сатиричното издание "Шарли ебдо" в началото на януари 2015 г., убивайки 12 души, включително главния редактор, известни карикатуристи и полицаи. Атентаторите, Саид и Шериф Куаши, бяха убити от полицията два дни по-късно на североизток от Париж.

Заложници в супермаркет за кашерна храна в Париж!  Два дни след нападението срещу "Шарли ебдо" свързан с ИДИЛ атентатор и негов съучастник взеха заложници в супермаркет за кашерна храна в Париж. Те убиха четири души, преди полицията да щурмува сградата. Атентаторът Амеди Кулибали беше убит, а вторият избяга и не беше открит. Кулибали беше казал пред френски медии, че е "синхронизирал" нападението с това срещу "Шарли ебдо".

Терор и хаос в Париж!  Група атентатори от "Ислямска държава" вилня из Париж през ноември 2015 г., убивайки най-малко 130 души и ранявайки стотици при координирана вълна на експлозии и стрелба, като мишени бяха оживени улици и кафенета и препълнена концертна зала. Това беше най-тежкото терористично нападение в Европа от 11 години.

Взривове в Брюксел!  Бомби избухнаха на летищен терминал и метростанция в Брюксел през март, при което загинаха най-малко 31 души, а много хора бяха ранени. Смята се, че атентаторите са свързани с организаторите на парижките атентати, а самите взривове в белгийската столица избухнаха ден след като там беше арестуван единият от организиралите нападенията в Париж, Салах Абдеслам.

Британска депутатка, противопоставяща се на Брекзит, е застреляна!  Джо Кокс, член на британския парламент, агитирала в подкрепа на сирийските бежанци и срещу излизането на Обединеното кралство от ЕС, беше убита през юни само дни преди референдума по въпроса за Брекзит. Томас Меър, десен екстремист, показвал симпатии към нацизма и идеите за превъзходството на бялата раса, беше осъден за убийството миналия месец.

Камион убива десетки в Ница! Шофьор на камион се вряза с машината си в множество, празнуващо Деня на Бастилията във френския град Ница през юли 2016 г., газейки хора в продължение на около километър и половина, преди да бъде убит от полицаи. При атаката загинаха 84 души, а десетки бяха осакатени или ранени. "Ислямска държава" пое отговорност, а нападателят беше идентифициран като Мохамед Лауайеж Булел, тунизиец, имигрирал във Франция през 2005 г.

Атака с брадва във влак!  Само дни след атентата в Ница 17-годишен афганистански бежанец нападна пътници в германски влак с брадва и нож от името на "Ислямска държава". Той избяга от влака, след като рани четири души и атакува пети човек навън, преди да бъде убит от полицията.

Самоубийствен атентат в Бавария!  Няколко дни по-късно 27-годишен сирийски кандидат за убежище се самовзриви пред заведение в Южна Германия, ранявайки 15 души. Взривът стана близо до музикален фестивал, на който присъстваха около 2000 души. "Ислямска държава" пое отговорност за нападението.

Атентатори от "Ислямска държава" убиват свещеник във френска църква!  Двама млади мъже, свързани с "Ислямска държава", нахлуха в църква в Нормандия по време на литургия през юли, прерязаха гърлото на 85-годишен свещеник и взеха за заложници присъстващи енориаши, включително монахиня. Полицията щурмува църквата и уби двамата нападатели.