В Сирия, където терористите все още не са разгромени докрай, се появяват нови играчи. Командващият въоръжените сили на Литва генерал-лейтенант Йонас Витаутас Жукаускас заяви тези дни, че оглавяваната от САЩ коалиция в региона ще приеме в състава си подразделения от балтийските страни.

Арабски и турски медии съобщиха, че в Тартус, където е разположен логистичен пункт на руския военноморски флот, са пристигнали китайски специални войски. И, както се твърди, са се включили вече в бойните действия край Дамаск. Броят на бойците от Народноосвободителната армия на Китай в Сирийската арабска република не се съобщава, но според собствени източници на агенция АННА (Abkhazian Network News Agency) военният контингент на КНР в страната може да наброява около 5000 души.

Засега информацията не е опровергана. Медиите пишат, че в Сирия са изпратени подразделения на "Сибирските тигри" от Синцзянския военен окръг и на "Нощните тигри" от военния окръг Ланчжоу. С основна задача борба срещу бунтовниците от Ислямското движение на Източен Туркестан (забранено в Русия, бел. на изданието). В движението членуват близо 2500 терористи и по данни на сирийските тайни служби те действат в състава на други терористични групи в Източна Гута, предградие на сирийската столица. АННА информира също, че освен бойните действия в покрайнините на Дамаск китайските "тигри" ще подпомагат войските на президента Башар Асад в настъпателните им операции в провинция Идлиб.

В най-новата история военнослужещи от КНР не са участвали във въоръжени конфликти извън пределите на страната си. С изключение може би на няколко  войни от миналото столетие - във Виетнам и на Корейския полуостров. Но времената се менят. Предоставяйки военна помощ на режима на Асад, китайската армия ще придобие реален боен опит и също като групировката на руските въоръжени сили в Сирия ще изпробва нови свои оръжия и ще затвърди тактиката на бойните си действия. По всичко личи, че китайските подразделения ще решават тези задачи в тясно взаимодействие не само с Дамаск, но и с руското военно командване в Сирия. Възможно е за целта да бъдат създадени общи - китайско-руски и китайско-сирийски подразделения. Точно този тип взаимодействие усъвършенстват участниците в започналите в събота в Китай маневри на обединената група от Силите със специално предназначение в руската Росгвардия и Народната въоръжена полиция на КНР с кодово име "Сътрудничество-2017".

Както разказа говорителят на Росгвардия Александър Сичов, на учението ще се тренира най-вече взаимодействие при антитерористични операции в населени места, в пустинна и в планинска местност. По думите му руски и китайски бойци от спецназа ще действат в състава на смесени взводове, под общо ръководство. В подобен режим в Сирия вече воюват проирански подразделения, влезли в тясно взаимодействие с правителствените войски и с подразделения от руския спецназ. Което изглежда тревожи САЩ и Израел. Бившият министър на военноморските сили на САЩ Джон Леман заяви пред "Ейша таймс", че засилващото се сътрудничество между Китай, Русия и Иран заплашва Америка "с нов Пърл Харбър". Леман сравни сегашното китайско-руско-иранско сближаване с Берлинския пакт, сключен от Германия, Япония и Италия през 1940 г., в началото на Втората световна война. Въз основа на тези изводи Леман настоя милитаризацията на САЩ да продължи.

С по-твърд тон - впрочем само към Иран, се изказа в събота премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Той подчерта, че Тел Авив "няма да допусне присъствие на ирански сили в Сирия, нито ще позволи Техеран да се сдобие с ядрено оръжие". Изявлението бе направено, след като израелската авиация нанесе ракетен удар по разположена в Сирия иранска военна база. Сирийското командване посочи, че в събота и неделя правителствени сили са били обстрелвани откъм Израел в района Тел аш Шахм, в северната част на провинция Кунейтра, както и близо до Дамаск. Има причини да смятаме, че бойната дейност на Израел само ще се засилва. 

Шефът на ЦРУ Майк Помпейо, който разказал за писмо, изпратено от него до шефа на иранските специални сили Ал Кудс майор Касем Солеймани и до властите на Иран. В него Помпейо изразява тревога от факта, че иранските военни заплашват САЩ и съюзниците им и намеква, че Вашингтон няма да остави това без последици. Както се знае, САЩ и съюзниците им вече неведнъж са бомбардирали и обстрелвали шиитски отряди, действащи в Сирия. САЩ са разтревожени най-силно от това, че важният транспортен възел Букамал на сирийско-иракската граница се контролира от проирански отряди, фактически създали вече в Близкия изток т. нар. шиитска дъга от Техеран през Багдад и Дамаск нататък чак до Тартус. Затова все още има риск Букамал да бъде превзет от проамерикански групировки.

Виждаме, че са налице нови военни противоречия в Сирия. Те произтичат вече не толкова от войната срещу терористите, колкото от реалните геополитически интереси на страните, участващи в сирийския конфликт.