Огромни опашки се извиха пред магазините на Епъл (Apple) в големите китайски градове преди пускането на айФон Х (iPhone X) - най-скъпия до момента смартфон на американската компания.

 

Не спах миналата нощ, разказа пред новинарския сайт Цземян (Jiemian) мъж, дошъл в магазин в мола Тайкули (Taikooli) в пекинския квартал Санлитун. Толкова се вълнувам, добави той.

Над три часа, след като магазинът отвори, десетки хора още чакаха на опашка да получат айФоните си по предварителни заявки. Други се тълпяха в Епъл стор (Apple Store), за да разгледат смартфона и да изпробват новата му технология за лицево разпознаване. Обичайно е за китайците, коментира асистент в магазина. Трябва да имаш айФона още на първия ден, уточни той.

Моделът с по-голямата памет - 256 гигабайта - се продава за 9688 юана (1463 долара). За онези, които обаче не са си го поръчали предварително, десетки препродавачи го предлагат с 500 до 1000 юана надценка пред магазина. Телефонът е достъпен и на платформата за електронна търговия Таобао (Taobao), където надценката му е 500 юана.

 АйФон Х (десет) е с нова физиономия. Прочутият кръгъл бутон "Home", който обикновено се намира под екрана, сега покрива почти цялата предна страна на устройството. Друго нововъведение е, че тази версия се отключва чрез лицево разпознаване и разполага с най-модерния по рода си дисплей с органични светодиоди ОЛЕД (OLED). АйФон Х излиза в продажба едновременно в 50 страни, като цената му в Съединените щати започва от 999 долара. Луксозният модел е създаден специално за десетата годишнина на прочутия смартфон на Епъл.