(23 непрочетени) - АБВ поща

Мобилен оператор пусна в София мрежа от ново поколение, която може да превърне столицата в умен град.

Мрежата, използва радиочестотен спектър в под-гигахерцовия диапазон (863 - 870 MHz за страните от Европейския Съюз), съобщиха от оператора. Тя е предназначена за  LoRa (Long Range) технология,  с  която устройствата  осъществяват комуникация с ниска мощност.

Технологията LoRa покрива изискванията по отношение на "Интернет на Нещата" (Internet of Things) - предлага сигурна двупосочна комуникация, мобилност и услуги, свързани с локализация. LoRa позволява батерията на всеки един от  сензорите, комуникиращи си в мрежа, изградена по тази технология, да бъде експлоатиран  до 10 години.

България е 9-та в света и 6-та в Европа по скорост на 4G мрежата, изпреварвайки Англия, Франция и Германия. Имаме всички предпоставки да се наредим и сред първите, които превръщат градовете си в умни и свързани еко системи в полза на хората, уточняват от оператора. 

Сред възможностите, които LoRa дава, са: системи за паркинги, които показват на водачите най-близкото свободно място за паркиране и ги навигират до там; осветление, даващо по-голяма сигурност за гражданите, както и спестяване на разходи за електроенергия на общините; контрол на качеството на въздуха; ефективно управление на контейнерите за смет; дистанционно и интелигентно отчитане на водомери, електромери и други измервателни устройства за бита.

Операторът  вече има разработени технологични решения на много от проблемите, свързани с управлението на транспорта, трафика, водите и електроенергията, които реално могат да подобряват качеството на живот в града и извън него.