Учени от университета в Мисури разделиха пияните хора на четири типажа, според пиянството им и начина, по който се променя тяхната личност.

 

Екипът направил изследвания с 374 студенти в нетрезво състояние. Тези, които попаднали в категорията "Хемингуей", били способни да консумират голямо количество алкохол, без той да ги хване и да предизвика големи промени в личностното им поведение.Те не представляват заплаха за тях и за околните, дори когато прекалят с пиенето. Но същото не може да се каже за хората, които попадат в категорията  "Доктор Хайд". Тя е кръстена на романа "Странният случай с д-р Джекил и мистър Хайд". В него главният герой е нормален човек, който се превръща в чудовище. Пияните от този  вид могат да наранят себе си в пияно състояние и се превръщат в истински кошмар за околните.

В коренен контраст са представителите на черпещото се братство, категоризирани в раздела "Мери Попинс". Те стават весели и любвеобилни, мислят позитивно и не са способни да наранят никого в нетрезво състояние.  В четвъртата категория "Смахнатият професор" по едноименния филм с Еди Мърфи са включени подпийналите, които се впускат във флиртове. Те показват огромни разлики между трезвото си състояние и това след консумация на алкохол. При все това те не са склонни към наранявания.