Японският автомобилен гигант "Тойота" представи третия си прототип на хуманоиден робот, способен да имитира в реално време и с гъвкавост движенията на управляващ го от разстояние потребител.

 

Черно-белият хуманоид T-HR3 с височина 1,54 метра и тегло 75 килограма се "представи" на започналото в Токио Международно изложение за роботи.   Благодарение на сензори във всяка една от 32-те си стави хуманоидът е способен на по-гъвкави и деликатни движения. С ръцете си T-HR3 дори може да усеща какво държи. Конвенционалните роботи не са в състояние да усетят какво е да държиш нещо в ръка, поради което често прилагат по-голям натиск. Този робот е способен да ви прегърне нежно, казва Акифуми Тамаоки от "Тойота".

Въпреки че компанията не планира скоро да пуска в продажба хуманоидния робот T-HR3, сред потенциалните му приложения са в грижите за възрастни хора, в засегнати от бедствия райони, в производството, в космоса. Компания "Тойота" представи първия си хуманоид - робот-тромпетист, през 2004 г., последван от роботизиран цигулар през 2007 г., припомня агенцията. Киробо Мини - друга разработка на автомобилния гигант, 10-сантиметров робот-компаньон, способен да води разговор и да дава съвети, вече е пуснат в продажба в Япония.