Най-старата и отдалечена черна дупка, наблюдавана някога, 800 пъти по-голяма по размери от Слънцето, разкрива на учените изненади от зората на Вселената.

 

Астрономите откриха, че черната дупка, намираща се в центъра на силно осветен небесен обект, наречен квазар, е на около 13,1 милиарда светлинни години от Земята. Според учените, квазарът датира от  около 690 милиона години след Големия взрив, който създал Вселената. Тогава космосът е бил само на 5 % от настоящата си възраст. Така, ако Вселената беше 50-годишна личност, ние виждаме снимка на този човек, когато е бил на 2-2,5 години, каза астрономът Едуардо Банадос от института за наука "Карнеги" във Вашингтон.

Новооткритият квазар J1342+0928 съществувал по време на фундаментална промяна в ранните години на Вселената, когато тя е преминавала от "тъмните си години" към възникването на първите звезди. Откриването на свръхмасивна черна дупка, съществувала толкова отдавна в историята на Вселената, изненадва учените. То подлага под въпрос настоящите схващания за формирането на тези обекти.