НАСА включи в каталога на спътниците автомобила "Тесла Роудстър", който беше изстрелян в космоса с ракетата "Фалкон хеви".

 

На това обърна внимание ученият от Харвард-Смитсъновия център по астрофизика Джонатан Макдауъл. Той публикува скрийншот на списъка, в който автомобилът е вписан под последния 43 205-и номер. Да, ние добавихме "Тесла Роудстър" в каталога на спътниците, потвърдиха от американското космическо ведомство. Служители на НАСА уточниха, че докато автомобилът се намира на земна орбита, те ще могат да го наблюдават с помощта на радари и телескопи, както и другите обекти в космоса.

Компанията "Спейс Екс" изстреля на орбита личния автомобил "Тесла Роудстър" на Илон Мъск като полезен товар на ракетата "Фалкон хеви" на 6 февруари от Флорида. Зад волана беше поставен манекенът Старман със скафандър, а по време на изстрелването звучеше песента "Space Oddity" на Дейвид Боуи. Според учени от университета в Индиана, САЩ, червената спортна кола и нейният водач ще се разпаднат на частици до една година вследствие на радиацията и космическите отломки.

"Фалкон хеви" стана най-мощната ракета, използвана досега. Тя е дълга 70 метра и е широка 12 метра. Съставена е от три ракети "Фалкон 9" и е снабдена с 27 двигателя. Стартовата й тяга е около 2200 тона.