Преди 20 години с появата си на пазара малкото синьо хапче Виагра предизвиква сензация и революционизира сексуалния живот на милиони по-възрастни мъже.

 

В началото на 90-те години екипи в лабораториите на американската компания "Пфайзер" експериментират с нов медикамент срещу ангина пекторис стенокардия, гръдна жаба - цитрат на силденафил. Молекулата се оказва неспособна да успокои болките в гърдите, провокирани от заболяването. Приемът й от мъже обаче дава неочакван ефект - ерекция. Повечето представители на силния пол съобщават за съществено подобрение на сексуалния им живот. Компания "Пфайзер" пренасочва изследванията си към мъжката импотентност, известна още като еректилна дисфункция - проблем, засягащ една трета от мъжете над 40-годишна възраст. До този момент лечението й не е нито практично, нито ефикасно.

На 27 март 1998 г. американското Управление за контрол на храните и лекарствата дава зелена светлина за новото лечение. Под търговското наименование Виагра малкото синьо хапче е пуснато в продажба в САЩ през април. Следва незабавен успех - само през първите две седмици след появата на хапчето на пазара са издадени 150 000 рецепти. През пролетта на 1998 г. Виагра е пусната в продажба и извън САЩ. В страни като Израел, Полша и Саудитска Арабия цената на хапчето надвишава между три и пет пъти американската му стойност от около 10 долара.

След официалния си дебют в Европа през септември 1998 г. малкото синьо хапче се превръща в мощен финансов двигател за "Пфайзер". През следващите две години глобалните му продажби се увеличават с 30 процента и носят на компанията годишни приходи, надхвърлящи милиард долара. Рекламните кампании, подпомогнати от известни мъже като бившия кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Боб Доул и футболната легенда Пеле, също допринасят за известността на хапчето.

 И докато малкото синьо хапче Виагра революционизира сексуалния живот на мъжете, жените все още очакват своето "вълшебно средство" за стимулиране на понижено либидо. През 2015 г. Управлението за контрол на храните и лекарствата даде "зелена светлина" за женската Виагра - флибансерин с търговското наименование Адий. От самото начало обаче хапчето е съпътствано от редица противоречия. Розовата таблетка, спадаща към семейството на антидепресантите, е в пъти по-скъпа от мъжкия си аналог, препоръчително е да не се приема с алкохол и дава редица странични ефекти.