Японският производител на въздушни възглавници Таката, заради чиято продукция масово се изтеглят автомобили в цял свят, обяви, че американската компания Кий сейфти систъмс е приключила неговото придобиване.

 

Президентът на японската компания Шигехиса Такада информира, че е подал оставка като президент и председател на компанията. Той е заменен от Йоичиро Номура, главен финансов директор на Таката. Той подаде  молба за защита от кредитори при фалит в САЩ и Япония миналата година.  Компанията е в криза, тъй като дефектните нагнетателни помпи за въздушни възглавници, които произвежда, принудиха автомобилостроителите да изтеглят 100 милиона автомобила в световен мащаб. Възглавниците могат да се издуят с твърде голяма сила и пукайки се да разпръснат в купето метални частици, наранявайки шофьора или пътниците.

Най-малко 22 смъртни случая и над 180 наранявания са свързани с този дефект в целия свят.

Кий сейфти систъмс, с централа в щата Мичиган, е водещ производител на предпазни колани, каквито произвежда и Таката. Компанията, която е китайска собственост, плати 1,6 милиарда долара, за да придобие всички активи на Таката освен тези, които извършват замяната на нагнетателните помпи. Таката ще продължи да върши тази дейност, докато не приключи със замените.

Шигехиса Такада е правнук на основателя на на компанията Таката, но скандалът с въздушните възглавници предизвика призиви за оставката му.

В американските съдилища са внесени множество искове, включително няколко обединени иска, според които автомобилостроителите са знаели за опасностите от дефектните възглавници преди изтеглянето.