Три опитни образеца на робота Фьодор ще бъдат създадени и изпитани преди полета на един от тях на борда на космическия кораб "Федерация" през 2022 г. Това заяви ръководителят на проекта от руския Фонд за перспективни изследвания Сергей Хурс.

 

Той уточни, че изпитателен полет на робота е предвиден в рамките на първия старт на новия руски пилотиран кораб "Федерация" през 2022 г. Роботът ще е единственият пътник в този старт. Появата на първия образец за летателни изпитания на "Федерация" се планира за средата на 2019 г. - отбеляза Хурс. - Ще бъдат създадени общо три образеца, които ще бъдат задействани в различни предполетни изпитания.

Човекоподобният робот Фьодор бе създаден от специалисти от компанията "Андроидная техника" и фонда. Демонстрационен образец на робота бе разработен през 2016 г. Първоначално роботът бе известен под условното название Аватар, преди да бъде кръстен FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research - Финален експериментален демонстрационен обект за изследване).