Представете си никога вече да не ви се налага да обръщате къщата с главата надолу в търсене на изгубеното дистанционно. А вместо това да можете да сменяте каналите на телевизора директно с мисълта си. Подгответе се, научната фантастика скоро ще стане реалност! В сътрудничество с BBC лондонската лаборатория This Place вече е разработила прототип на футуристична технология, която синхронизира мозъчните вълни на зрителя с основните функции на телевизора.
„Това е вътрешен прототип, който има за цел да даде на нашите програмисти, техници и други потребители идея за това как тази технология може да се използва в близкото бъдеще", споделя за BBC News Сирус Сайхан, ръководител на отдела по развитие на бизнеса към BBC Digital. Екипирани с малка слушалка в ухото и експериментална версия на BBC iPlayer, 10-има служители на медията са били в състояние да управляват телевизорите си, да избират любимото си телевизионно шоу, използвайки единствено мисълта си. Слушалката може да улавя мозъчните вълни на носителя, като разчита електрическата активност на нервните клетки. Собственикът може да следи на екран какво е нивото на концентрацията му и дали е достатъчно, за да използва уреда.
Тази технология няма да е просто удобство за тези от нас, които регулярно губят дистанционното си. Тоби Милдън, програмен ръководител към
BBC Digital, 
казва, че технологията може значително да подобри живота на хора със сериозни здравословни проблеми и затруднено придвижване: „В следващите 10-20 години тази технология ще стане истинска фантастика!"