На всеки десет минути в различни части на планетата стават катаклизми. Това установи пуснатият наскоро в орбита около Земята японски спътник Химавари - 8. Неговата цел е да проследява движенията на мощните тихоокеанските тайфуни, заплашващи бреговете на Япония, както и вулканичните изригвания, пясъчните бури и други катаклизми, заплашващи човечеството. Наскоро Химавари - 8 изпрати до контролната си лаборатория и първата цветна снимка на планетата ни. Центърът му на управление се намира в префектурата Сайтама, северно от Токио. Създателите му твърдят, че спътникът е последната дума на науката, а технологията му е изпреварила останалите подобни около Земята с поне пет години.

 

Химавари - 8 има техническата способност да предава към контролния си център 16 вида изображения. Това е с 9 повече от предшественика си Хамавари - 7, който все още е в орбита, но му предстои пенсиониране в края на 2015 година. Кончината е до дни, нали! С новия апарат създателите се хвалят, че могат да получат 50 пъти повече информация за климатичните изменения на Земята от който и да е друг метеорологичен спътник. 

Предшественикът на Хамвари - 8 правеше снимки на повърхността на планетата на всеки кръгъл час в петте си години, когато бе в орбита. Сега технологията е подобрена и ще може да покаже природните катаклизми, ставащи на земното кълбо на всеки 10 минути. Хамавари - 8 наблюдава планетата от 36 хиляди километра височина. Конкретната му задача в идните два месеца, когато е сезонът на тайфуните в Южно китайско море, е да следи природните стихии, наближаващи южните японски острови. Снимките са показали, че в момента към островната държава наближават три сравнително малки тайфуна.От японското министерство на околната среда обявиха, че са доволни от новия спътник и планират в средата на 2016 година в орбита около Земята да бъде пуснато още едно устройство от същия тип.