Брадите може да съдържат бактерии, от които да бъдат развити нов антибиотик, показва проучване, цитирано от британския в. „Индипендънт“. Според изследователи гладко избръснатата кожа е по-вероятно да съдържа бактерия, причиняваща инфекции и устойчива на антибиотици, в сравнение с брадата. Техните заключения са направени на базата на изследване на проби от 408 мъже болнични служители с и без брада.

 

Данните показват, че гладко избръснатите мъже имат три пъти по-голям шанс да пренасят бактерията метицилин-резистентни стафилокок ауреус (MRSA), отколкото тези с бради.  Избръснатите също така имат 10% повече шанс да развият хранително натравяне, както и колонии стафилококус ауреус – бактерия, която причинява кожни и респираторни инфекции. Най-вероятно причината за това са микроскопичните ожулвания на кожата, които се причиняват по време на бръснене и биха могли да поддържат колонии от бактерии и тяхното разпространяване.

„Като цяло колонизацията е сходна при мъжете здравни работници с и без лицево окосмяване, но въпреки това някои бактериални видове са по-преобладаващи при работниците без бради по лицето“, се казва в текста на изследването. Преди години и друго стряскащо проучване посочи, че всеки път, когато мъжете се бръснат, излагат здравето си на риск. Специалисти от "Microban Europe" установиха, че на опасност не само от порязвания, но и от бактерии, са изложени както мъжете, така и жените, отстраняващи със самобръсначка наболите косъмчета.
Направените от изследователите тестове показаха тогава, че бактериите по остриетата на самобръсначките за мокро бръснене достигат пет милиона."Топлината и влагата в банята са идеални за размножаването на микроорганизмите", каза Пол Макдонъл от изследователския екип.