Панелът на АКИС от конференция със СОРА  „Технологични решения за ключови способности на въоръжените сили“ предизвика интерес. Тематично лекциите бяха богати с практически примери и нестандартни виждания, анализи... По време на този панел бяха обсъдени възможностите за модернизиране на различните видове въоръжени сили на Р България с участието на водещи технологични компании и консорциуми (Райнметал Еър Дефенс, НАРС, Про Макс 99 ООД) съвместно с представители от СОРА, АКИС и МО.

Като цяло по време на дискусията участниците се обединиха около идеята, че БА има нужда от всеобща модернизация при ясно дефинирани стандарти и интерфейси за осигуряване на оперативна съвместимост между всички родове войски и подразделения на ВС на национално и съюзническо ниво. Предвид този факт е необходимо да се помисли за подходящи икономически решения от типа  на „офсетните програми“, които да позволят реализирането на такава мащабна капиталова инвестиция без да бъде ощетена икономиката на страната.

 Друг съществен момент е свързан и с членството ни в НАТО, който изисква България да участва в съюзническите мисии с оперативно съвместимо оборудване и стандарти за цялостна интеграция на експедиционните сили. Същевременно е необходимо да се приоритизират и задачите свързани с Плана за развитие на ВС 2020 /да се помисли и за СВ , а не само за ВВС и ВМС/, които да позволят страната да се справи с новите предизвикателства пред сигурността, очертани във Визия 2035. Основните акценти за страната са поставени върху емигрантските потоци и природните бедствия, борбата с тероризма, охраната на сухопътната, морска и въздушна граница, както и необходимостта от осигуряване на комуникациите и киберпространството. Като цяло е необходимо изграждането на активно и работещо гражданско-военно сътрудничество с цел активно противодействие на съвременните хибридни заплахи и предизвикателства пред сигурността.

Златогор Минчев