Преписването на матурите е отколешна практика. В момента се вдига шум, защото репортери се правят на закъсали ученици и влизат в една до болка позната схема. Вадят я от фейсбук и я качват на телевизионния екран. Съобщават на полицията официално за този процес в БГ образованието, но не си задават въпроса дали това е новина или поредно напомняне за фалша, градящ знанията на ученици, студенти и т.н.

Нека да се вдърнем половин век назад и да признаем, че преписването е факт дори за основното училище в България. Първоначално то е доста наивно, после учениците се усъвършенстват и вместо да учат за контролни и класни упражнения - правят "пищови", вкарват разработени теми по литература под чиновете, предават си листчета зад гърба на учителя... Въобще няма новина в този процес.

Впрочем новина има! Наистина има новина и поредната образователна министърка-парашутист, известна по времето на соца като "любимата снаха на ЦК на БКП, трябва да признае, че това вече е начин на мислене сред учениците и студентите. Мина времето на химикалките, симпатичните мастила...  Техническите средства станаха катализатор за находчивостта на преписвачите. Нормално е да ги ползват, защото те с тази цел се произвеждат и предлагат на пазара. Спиране няма да има - информационният прогрес тепърва ще помпи самочувствието на преписвачите и наивни телевизионни репортери няма как да ги стопират.

Не, не е така. Можем за една петилетка само да променим мисленето на учениците чрез БГ образованието, а не чрез БГ разследването. Най-сетне у нас трябва да стане ясно, че зад една диплома стоят знания и на тази база се формират авторитета и доходите на притежателя на дипломата. По времето на ученическите години на сегашната министърка Миглена Кунева цареше максимата "учи, за да не работиш!". Ужоасно правило! Защо ще учиш след като знанията не са ти необходими - няма да работиш!

Последните 6-7 години ми се наложи да следя образователните системи в Германия и Дания. Те са коренно различни като подход, изисквания и т.н. И напълно еднакви в това, че никой ученик или студент дори не помисля да преписва. Местните така са възпитани. Благодарение на тях и най-добрите БГ преписвачи в училищата ни, се отказват от практиките си като студенти в Германия и Дания. Колкото до практиките в БГ университетите - праписването продължава и никой няма намерение някой да превъзпитава.

В навечерието на светлия празник на писмеността ни 24 май разследващи репортери направиха поредна информация за наивници. Тя доста наподобява на разкритията на колегите им, разказващи за купуване на шофьорски книжки, манипулирани от самите преподаватели попълвания на листовки... В единия случай имало много катастрофи и жертви на пътя. В другия случай собствениците на дипломи за средно и висше образование у нас са законна част от краха на икономиката ни. Толкова могат!

Можещите нашенци просто тръгват да учат в чужбина и е време министрите на образование от последните 50 години да се обединят в някаква мощна неправителствена организация и да молят собствениците на чуждестранни дипломи да се върнат тук и да внедрят в практиките си знания. Защото преписвачите няма как да го сторят.

Правителството вече измисли ход как да върне тук тези, които не преписват. Самолетните им билети от Англия, Франция, САЩ... щели да бъдат за сметка на бюджета. Това само преписвачи могат да го измислят, май!