Турция и британската компания Ролс-Ройс скоро може да подпишат договор за съвместен проект за производство на първия турски изтребител TF-X. Това стана ясно след преговори в Анкара на генералния директор на Ролс-Ройс Уорън Ийст с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм.

 

Според източници, запознати с преговорите, британската компания е направила предложение, предвиждащо разработка на дизайна на бойния самолет, пълен процес на сглобяването му, както и производство на двигателите в Турция. В случай че бъде постигнато споразумение, производството ще бъде организирано с местен партньор, на който британският производител обещава да предаде нужните технологии. Ръководството на Ролс-Ройс по-рано е изразило готовност да вземе участие в проекта за производство на TF-X.

Турция разработва проекта за изтребител, или "национален боен самолет", от 2011 г. Той трябва да замени остарелите вече изтребители F-16, които в момента са на въоръжение в турските военновъздушни сили и се сглобяват в Анкара по лиценз на американската корпорация Локхийд Мартин.