Турция е спестила над милион и триста хиляди мегаватчаса електроенергия от запазването на лятното часово време през цялата година.

Това показват изчисления на Техническия университет в Истанбул, представени на турското министерство на енергетиката. Специалистите обясняват това с факта, че когато се прилага лятното часово време и през зимните месеци, се смрачава по-късно, а така се пести елекричество. Целогодишното прилагане на лятното часово време е спестило на Турция между 540 и 802 милиона турски лири (между 125 и 186 милиона евро), както и необходимостта от инвестиции на стойност два милиарда долара за строежа на електроцентрали, които да компенсират повишеното потребление на електрическа енергия, се посочва още в доклада.

Севернокипърската турска република (СКТР), призната единствено от Анкара, междувременно се отказа от тази практика и на 29 октомври ще премести с един час назад часовниците съгласно решение на кипърското турско правителство. През септември турският Държавен съвет - висшият административен съд в страната, спря изпълнението на решение на министерския съвет от март 2016 г. за запазване на лятното часово време през цялата година. Турското правителство обаче обяви, че възнамерява да продължи практиката чрез внасяне на законодателни промени.