Регистрациите на нови автомобили във Великобритания са намалели с 5 на сто от началото на годината и са на път да отчетат първия годишен спад от 2011  година, засегнати от по-слабото потребителско доверие и несигурността за бъдещето на дизеловите автомобили. Това съобщи браншовата организация Ес Ем Ем Ти (SMMT/.

 

Продажбите са се свили с 11,2 на сто през ноември до 163 541 автомобила на фона на по-ниското търсене. Дизеловите модели тази година са особено силно засегнати. При тях регистрациите са с 16,1 на сто по-малко, докато регистрациите на бензинови коли са нараснали с 3,1 на сто в периода януари-ноември. Осем месеца спад на пазара на нови автомобили са повод за значителни притеснения на фона на понижаването на доверието на потребителите и бизнеса и продължаващите послания срещу дизела, отправяни от правителството, посочи Майк Хос, ръководителят на Ес Ем Ем Ти.

Великобритания ще увеличи от догодина данъка за нови дизелови коли, които не отговарят на най-новите стандарти за емисиите отработени газове. Откакто през 2015 г. избухна сkандалът дизелгейт при Фолксваген (Volkswagen), редица големи градове, включително Мадрид, Париж и Атина, обявиха планове за намаляване на емисиите от дизелови автомобили, предвиждащи забрани, глоби или ограничения.