Вторият по големина американски производител на автомобили Форд обяви, че в бъдеще ще произвежда електромобили в Мексико - стъпка, която вероятно ще предизвика гнева на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Съобщението, направено от президента на Форд Джим Фарли е в противоречие с изявление от януари, в което компанията заяви, че ще направи Флет рок, щата Мичиган, база на производството си на електромобили. Тръмп призова за повече работни места в американския автомобилостроителен сектор и заплаши с високи мита компаниите, които произвеждат в Мексико. В резултат Форд отмени плановете си да строи завод в Мексико по-рано тази година.

Решението да се премести производството в Мексико не е просто заради намаляване на разходите, каза Фарли. То ще позволи на компанията да превърне завода си във Флет рок в център за изключително модерни технологии, където ще прави безпилотни автомобили. Форд ще увеличи инвестициите в завода до 900 милиона долара спрямо 700 милиона долара панирани по рано. Инвестицията ще доведе до откриването на 850 нови работни места спрямо 700 предвидени според предишния план за електромобилите за завод близо до Детройт.

Очаква се безпилотните автомобили да бъдат пуснати през 2021 година, каза Фарли.