Ситроен Дьо шво (Citroen 2CV) е истинска икона и несъмнено най-емблематичният и най-известен френски автомобил. В. "Фигаро" представя неговата история и причините за неговата популярност.

 

Чадър на четири колела! Дьо шво (два коня) е създаден, за да отговори на търсенето на французите, желаещи да имат по-бързо и по-надеждно транспортно средство от конете и каретите. Най-прочутият модел на Ситроен, този с предно предаване, вече се произвеждал от 1934 година, но цената му била висока. Тогава Пиер Буланже, вицепрезидент и главен инженер в компанията, възлага на своя екип да разработи проста и достъпна кола, солидна и лека, с достатъчно мощен двигател, за да може да транспортира поне четирима души и 50 кг багаж. Едно от изискванията било да преминава през неравен път с кошница, пълна с яйца, без да се счупи нито едно от тях. Дошъл и резултатът: автомобил с платнен покрив, двигател с водно охлаждане отпред и много меко окачване - нещо като чадър на четири колела.

Заровените доказателства!  През 1939 година първата партида от 250 Дьо шво излиза от заводите и получава триумфално посрещане от публиката. Франция обаче влиза във война с Германия и заводите на Ситроен започват да произвеждат военно оборудване. В усилията си да скрие проекта си от окупаторите, Буланже заравя няколко коли, а останалите унищожава, за да не попаднат в ръцете на врага. Той обаче продължава тайно да разработва модела и постига подобрена версия с двигател с въздушно охлаждане, произведен с по-евтини материали от алуминия, от който се прави в началото.

През 1948 година на Автосалона в Париж е представена известната днес версия, а производството започва през юни 1949 година под наименованието Дьо шво А (2CV A). Медиите приветстват лесното управление на автомобила и неговата здравина. През 1951 година е пуснат моделът микробус 2CV. С течение на годините са лансирани специални издания на Дьо шво, най-оригиналната от които е версията 4x4 Сахара (Sahara) - с двигатели отпред и отзад. Те се използват главно в полицията и в армията и днес са много търсени от колекционери, тъй като от тях са произведени само 694 бройки.

През февруари 1989 година френската поточна линия спира производството. Но с 5 114 940 коли в цял свят, Дьо шво се е превърнала в синоним на френския начин да се радваш на живота.