Китайската стартъп компания Байтън (Byton) представи  своята визия за автомобил на бъдещето, обещавайки от 2019 година да започне да предлага на световните пазари "интелигентна и интуитивна" кола на цена от около 45 000 долара (37 000 евро).

 

Концептуалният модел с електрическо задвижване беше показан в Лас Вегас, преди откриването на Изложението за потребителска електроника (Consumer Electronics Show - CES) за журналисти днес, а утре - за широката публика. Той беше представен като компютър на колела с панорамен екран в купето, предназначен както за навигацията, така и за развлечение на пътниците.

Байтън се управлява от бивши ръководители на Тесла (Tesla), Бе Ем Ве (BMW), Епъл (Apple) и Гугъл (Google) и е подкрепян с над 200 милиона долара (над 160 милиона евро) от инвестиционен фонд, включващ китайския технологичен гигант Тенсент (Tencent). Компанията планира да пусне своя Байтън до 2019 година в Китай и до 2020 година в Съединените щати и в Европа.

Байтън ще използва лицево разпознаване за отключване и за адаптиране към водача и ще включва 5Джи  (5G) връзка и множество функции за изкуствен интелект. Електрическата му автономност ще бъде над 500 километра, а зареждането става за 15 до 30 минути. Моделът ще се предлага с автономия "трето ниво", позволяваща различни безпилотни функции, а от 2020 година може да има и "четвърто ниво" за почти автономно функциониране