Малките и компактни кросоувъри "отхапват" все по-голямо парче от автомобилния пазар и те се определят като най-бързо развиващия се сегмент от него. Бързо настъпват и екологичните коли - електрически и хибриди.

Изводът е на Борислав Цаков от Управителния съвет на Прес Авто Клуб България. Клубът обяви финалистите в конкурса "Автомобил на тодината" 2018" в България. Тези констатации обуславят и промените в конкурса. Ако до този момент давахме титли на атомобили в три основни категории - леки, кросоувъри и многофункционални, и три подкатегории - градски, еко и премиум, то от тази година тежестта на тези шест класа се изравнява, отбелязаха организаторите.

След първия етап на конкурса в събота, 13 януари, на тест драйва, събрал 68 коли от 57 различни модела, общо 38-те журналисти, членове на Клуба, са посочили фаворитите в шестте категории. За лек автомобил първото място заема BMW 5 Seriesq, следван от Ford Fiesta и Honda Civic от финалнатта петица. В категория кросоувър първите три места заемат - BMW X3q, Dacia Duster и Hyundai Kona, в многофункционален авомобил - Isuzu D-MAX и Mitsubishi L200, фаворитите при екоавтомобилите са BMW i3, Hyundai и Ionig PHEV Mini Countryman S E, при премиум автомобилите - ВMW 5-Series, BMW 6 Gran Turismo и Infiniti Q 60 и при градските автомобили журито е откроило - Ford Fiesta, Hyundai Kona и Nissan Mikrа. От журито увериха, че критериите са подбрани прецизно, елиминирайки индивидуалните предпочитания. Вторият финален кръг е на 18 януари, четвъртък. Тогава ще се разбере и кои модели ще имат право да ползват запазената марка и лого на Конкурса през цялата 2018 г.

Безспорно обаче най-важният въпрос си остава какви коли ще караме през новата 2018 г., коментираха организаторите. Данните от статистиката показват, че ръстът на новите возила през 2017 г. спрямо предишната е с 25 на сто, доста по-голям от европейския. Очакванията и тенденцията е той да продължи. Ако през 2016 на всяка нова продадена кола  се падаха 11 сделки с атомобили втора употреба, то през 2017 г. това съотношение е 1:8. Бавно и полека обновяването на автопарка започва.