Полският премиер Матеуш Моравецки  разкритикува косвено страни като Германия заради малкото средства, които отделят за отбраната, и каза, че те се държат като "гратисчии".

 

Кой излага на риск единството на НАТО? Онзи, който казва, че всеки трябва да харчи за отбрана 2 процента от БВП, за да има солидарност между страните, или онзи, който се държи като гратисчия и харчи само 1 процент, но живее под защитния щит, попита Моравецки. Понастоящем Берлин инвестира малко над 1 процент от БВП за отбрана, докато Варшава постигна целта от 2 процента от БВП, поставили си страните членки на алианса. Онзи, който се държи като гратисчия, излага на риск единството на Запада, допълни полският премиер, който ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел. Европа досега гледаше много лежерно на въпроса за отбраната и живееше под щита на Американския мир, допълни той.

Полският премиер освен това отново каза, че е против проекта за газопровод "Северен поток 2", подкрепян силно от Берлин и предвиждащ газова връзка на Русия с Германия чрез Балтийско море. Днес Украйна е относително сигурна, защото контролира коридора за доставка на руски природен газ към Централна Европа, заяви Моравецки.  Ако "Северен поток 2" бъде реализиран, природният газ няма да минава през Украйна  и тогава Русия може да предизвика ескалация на конфликта в Украйна, дори да атакува цялата територия на тази страна, смята полският премиер.

Проектът "Северен поток 2" е разработен от руския гигант Газпром и пет европейски компании. Тези пет групи са се ангажирали да финансират всяка по 10 процента от стойността на проекта, оценяван на 9,5 милиарда евро.