Американската компания Тесла силно е увеличила производството на електрически автомобили през първото тримесечие, но все още не успява да постигне производствените цели за своя Модел 3.

 

Модел 3 е първият електромобил, насочен към масовия пазар, и е важен за усилията на компанията да натрупа приходи, за да се разплати с инвеститорите и да напредне с разработката на други електрически автомобили. През първото тримесечие на 2018 г. са произведени 9766 броя от Модел 3, което е четирикратно увеличение спрямо четвъртото тримесечие на миналата година и "най-бързият растеж за която и да е автомобилна компания в модерната ера", посочи Тесла в изявление. През последните седем дни са били произведени 2020 броя, но компанията очаква производството да нарасне до близо 5000 седмично след около три месеца.

Общо произведените автомобили през първото тримесечие, включително от линиите Модел Ес и Модел Екс, са били 34 494, което е растеж с 40 процента на годишна основа. Основателят и главен изпълнителен директор на компанията Илон Мъск написа в Туитър, че "отново спи в завода", допълвайки, че автомобилният бизнес е "ад", с което загатна за натиска за постигане на производствените цели. Туитът е отговор на статия, публикувана от сайта theinformation.com, според която той е иззел производството на Модел 3 от изпълнителния директор Дъг Фийлд. Работата ми като главен изпълнителен директор е да се съсредоточавам върху най-важното, което в момента е производството на Модел 3, заяви Мъск в туит до автора на статията.

Цената на Модел 3 започва от 35 000 долара и това е моделът, който е най-важен за бъдещето на компанията и усилията й да стане печеливш производител за масовия пазар. В определен момент Тесла имаше над 500 000 потенциални купувачи в листа на чакащите за Модел 3. В изявлението обаче бе посочено, че някои са се отказали, без да се уточнява броят им. Отказите почти изцяло се дължат на забавянията в производството като цяло и закъсненията при някои планирани версии като модел 4Х4 с двоен мотор и с по-малка батерия.